UCM'nin jeton dört köşeymiş

70'li yılların sonunda başlayan ve koca bir ülkeye, yoksulluk ve acıdan başla bir şey bırakmayan işgal ve savaş sarmalı UCM'nin dikkatini çekmiş.

EYLEM | HABER MERKEZİ

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) savcısı Fatou Bensouda, ABD'li askerler ve CIA'in Afganistan'da savaş suçu işlediğine dair deliller olduğunu söyledi.

Yıllık raporunda, ABD'nin Afganistan'daki icraatlarına yer veren Bensouda, “Elde edilen bilgiler, tutukluların sorgulanması sırasında ABD Silahlı Kuvvetleri ve CIA üyelerinin savaş suçu olarak kabul edilen işkence, kötü muamele, insanlık onuruna saldırı ve tecavüz gibi eylemler kullandığına inanmamız için temel sağlıyor” ifadelerine yer verdi.

Raporda, ABD'nin savaş suçlarının Doğu Avrupa'daki gözaltı merkezlerine de uzandığı kaydedilirken; yaşananların ‘münferit olaylar' değil, ‘onaylanmış sorgu tekniklerinin sonucu' olduğu belirtildi.

UCM savcısı ABD'nin savaş suçlarına dair kapsamlı bir soruşturma başlatıp başlatılmayacağı konusunda yorum yapmadı.

KAN VE GÖZYAŞI MEMLEKETİ: AFGANİSTAN

70'li yılların sonlarında başlayan Sovyet işgali sonrasında ülkeye giren ABD postalı. Afganistan yıllardır işgal altında ve bu sebeple ciddi derecede yoksul. Fakirleşen ve başka ülkelere göç eden Afganistanlılar başka bir memlekette yaşama tutunmak için gayret gösteriyor.

Fakat dünya farkında değil.

Afganistan, magazinsel bir tarafı olmadığı ve medyanın dikkatini çekecek kadar vahşi ve pornografik ölümler olmadığı için mi görünmüyor?

Afganistan'da savaş suçları işlendiğini bile yeni fark etmiş UCM'nin bu durumu soruşturmasını ise elbette beklemiyor.


0 Yorum

Yorum Yap