Türkiye için en iyisi ne?

Clinton mı, Trump mı? Ortadoğu'nun kalbinde bulunan Türkiye için en iyisi hangisi olacak?

EYLEM | HABER MERKEZİ

Washington'da 26 Ekim'den itibaren erken oy verme veya mazeretli oy verme işlemleri başladı. Seçimler ise yarın yapılacak.

Halk, ABD Kongresinin 435 sandalyeli Temsilciler Meclisi kanadının tamamı, 100 üyenin bulunduğu Senatonun üçte biri ve bazı valilikler için de oy kullanacak.

Üç farklı saat dilimi olan ülkede, oy verme işlemlerinin başlayışı ve bitişi eyaletlerin yer aldığı dilime göre değişecek. Doğu yakasının saat dilimi esas alındığında, oy verme işlemleri saat 06.00'da başlayacak, sandık kapanması ise saat 19.00'da başlayıp eyaletlere göre gece yarısına kadar sürecek.

Peki adaylarıon Türkiye'yi de yakından ilgilendiren politikalarla ilgili görüşleri ne?

Al Jazeera'den derlediğimiz habere göre adayların görüşleri:

HİLLARY CLİNTON

- Obama ve Trump'ın aksine uçuşa yasak bölgeyi savunuyor.

- Bölgeye ABD askerinin girmesine karşı. Bunun yerine PKK'nın Suriye kolu PYD ve diğer muhalifleri "daha çok" silahlandırma sözü verdi.

- Clinton ayrıca, Suriyeli muhalifleri de desteklemekten yana.

- Trump'ın siyasi danışmanlarından Peter Navarro, National Interest'te 27 Temmuz'da yayınlanan “Hillary'in Türkiye'deki darbeyi desteklemekle suçlanan gizemli İslami din adamıyla bağları” adlı makalesinde, Gülen Örgütü'nün Clinton'ın seçim kampanyasına destek verdiği iddialarını dile getirmişti. Clinton'ın seçim kampanyasına yaptığı bağışların en az 3,5 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor bu da çok yüksek bir rakam olmamakla birlikte Ankara'yı asıl rahatsız eden Gülen Örgütü üyelerinin 15 Temmiz darbe girişimine rağmen Clinton'ın çevresinde olması, hatta doğumgününe bile davet edilmesi. 

- Gülen Örgütünden aldığı bağışlara ilişkin herhangi bir açıklama yapmayan Clinton, darbe girişiminden sonra ‘seçilmiş Türk hükümetini desteklediğini' ifade etti.

 

DONALD TRUMP

- Uçuşa yasak bölge veya Suriye konusunda politikasını açıklamıyor. "Bırakalım, Rusya bu işin icabına baksın" diyor.

- IŞİD'i yok etmek için 30 bin ABD askerinin yeterli olacağına dair ifadeler kullandı fakat ABD askerlerini Suriye'ye gönderme sözü vermedi.

- Suriyeli muhaliflerin donatılmasına karşı.

- Suriye'de Kürtleri yani "PYD ve YPG" güçlerini desteklemek konusunda “Kürt güçlerinin büyük hayranıyım. Diğer yandan, Türkiye ile son derece başarılı bir ilişki içinde olma potansiyelimiz var. Eğer, her ikisini bir şekilde bir araya getirebilirsek gerçekten harika olur” demişti.

- Trump, New York Times, “Trump ile NATO- Türkiye'deki darbe girişimi ve Dünya” başlığı altında yayınlanan söyleşide Türk halkının darbe girişimine karşı direncini övmüş ve “Erdoğan'ın hukuk devleti kurallarına uyması için ona baskı yapacak mısınız?” yönündeki bir soruya, “ABD'de de sivil haklar konusunda bir çok sorun var, biz bu haldeyken özgürlükler konusunda iyi bir mesaj verici konumunda değiliz” yanıtını vermişti.

15 TEMMUZ'DAKİ ABD GERÇEĞİ

15 Temmuz gecesi darbe girişimi devam ederken, Türk hükümeti bunun bir darbe girişimi olduğunu belirterek, Amerika'dan seçilmiş hükümete desteğini açıklamasını talep etmişti. Bu destek açıklaması neredeyse üç saat boyunca yapılmamış, Washington'dan beklenen o açıklama darbenin başarısızlığa uğrayacağı belli olmaya başlayınca gelmişti.

 


0 Yorum

Yorum Yap