Trump 'Yerleştirme' sınavını geçti!

ABD'nin 'çiçeği burnunda'(artık ne demekse) başkanı Trump göreve başlar başlamaz İsrail de Filistin'deki işgali genişletmek için gayrete geldi. Vasfını kimsenin tam olarak anlayamadığı Birleşmiş Milletler isimli kuruluşa göre Kudüs'te işgalci konumda bulunan İsrail'in Kudüs'e atadığı Planlama ve İnşaat Komitesi'nden yapılan açıklamada 'Artık sonunda inşaatı başlatabiliriz' denildi.

1930'lu yıllardan bu yana adım adım, ev ev ve köy köy Filistin'e yerleşen Yahudiler, Kudüs'te 566 konutun daha inşa edilmesine izin verdi. Yani bu kararın anlamı şu: Dünyanın dört bir yanında Filistin'e toplanan 566 Yahudi aile daha Kudüs'e yerleştirilecek ve bunu da dörtle çarparsak bir çırpıda Kudüs nüfusuna takriben 2.264 Yahudi daha eklenmiş olacak.

Kendisini biz de çok sevmeyiz fakat anladığımız kadarıyla İsrail, Obama'nın itirazlarından ötürü bu inşaatları başlatamıyordu ve İsrail'in Trump'la ilgili bir korkusu yok. Artık önceden ne konuştular bilemiyoruz.

Öyle ya da böyle Barack Obama iki devletli çözüm falan derken herhalde İsrail'in her istediğini yapmasına izin vermiyordu demek ki.

Bu arada tam olarak nasıl bir vasfı olduğunu bilemediğimiz Filistin yönetiminin tam olarak kimi yönettiği belli olmayan lideri Mahmud Abbas'ın ofisi de (kendisi demek oluyordur herhalde) İsrail'in bu kararını kınadı.

Filistin'de olaylar bu minvalde gelişirken Trump'ın göreve gelmesinin ardından heyecanlı Yahudi gençlerin desteklediği Habayit Heyehudi (Yahudi Evi) partisi de "Ne Filistin devleti ne Kudüs'ü yahu? Bırakalım bu işleri Batı Şeria dahil bütün yerleşimleri ilhak edelim" anlamına gelen bir açıklama yaptı.

Bu arada "Nedir bu yerleşimler? Kimdir bu yerleşimciler?" diyenler için yazmış bulunalım: 1967 yılında Kudüs'ü tamamen ele geçiren İsrail o tarihten bu yana 500.000 (yazıyla beş yüz bin) Yahudi'yi Kudüs'te iskan etti.


0 Yorum

Yorum Yap