Trump'ın asıl hedefi bizi biz yapan herkes değilse kim?

Suudi Arabistan, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin başını çektiği bazı Arap ülkeciklerinin Katar ile ilişkisini kesmesinin ardından Suudilerle 300 milyar dolarlık silah anlaşmasını imzalayan Trump olayın arkasında aslında ne olduğunu Twitter'dan duyurdu.

Mikro blog sitesi Twitter üzerinden yayınladığı mesajda "Ortadoğu'ya yaptığım ziyarette radikal ideolojiye finansman sağlanmaması gerektiğini söyledim ve görüştüğüm liderler Katar'ı işaret etti, bakın..." ifadelerini kullandı.

Daha sonraki Twitter mesajlarındaysa "Suudi Arabistan Kralı ve 50 ülkeyle yapılan görüşmelerin işe yaradığını görmek çok güzel. Radikal örgütlerin finansmanına karşı katı bir tutum takınacaklarını söylediler ve tüm oklar Katar'ı işaret ediyordu. Belki de bu, terörizm felaketi için sonun başlangıcı olur" dedi.

Arap liderlerine "Onları (radikalleri) bu dünyanın dışına sürün" diye seslenen Trump'ın sadık dostları bu çağrıya anında karşılık vermiş görünüyorlar. Ancak kendileri yem olmasın diye kendi içlerindeki sarı öküzü düşmana veren Arap kralcıkları, görünen o ki ne ABD'yi ne de politikasını anlayabilmiş değiller. ABD'nin bölgeyi dizayn politikasında düzeni anlayamayan bütün liderlerin devrildiği bu bölge tam bir kurtlar sofrası olmanın da ötesinde aynı zamanda dikensiz gül bahçesi isteyen ABD'nin sürekli bahçıvanlık alanı. İstediği ülkede istediği kişiyi lider yapamayacağını 15 Temmuz'da gören ABD muhtemelen yeni bir konsepte geçti ve derenin kuşunu artık derenin taşıyla avlayacaklar. Yine anlaşılan o ki Türkiye de bu avın dışında kalabilecek gibi değil.

Radikalizm diyen ABD'nin IŞİD'i kast etmediği ise aşikar. Çünkü Trump'ın radikal ideoloji olarak tanımladığı esasında bölgede düvel-i muazzamanın dizayn girişimine direnmeye çalışan mutedil örgütler. Yine ABD kaynaklı ve ABD istihbaratına yakın açık kaynaklardan anladığımız kadarıyla Katar, IŞİD ile uzaktan yakından bağlantısı olmadığı gibi bölgede mutedil tavır gösteren HAMAS ve Ahrar'uş Şam gibi örgütlerle ilişkisinden ötürü hedef alınıyor.

O zaman geriye Trump'a sorulası tek soru kalıyor: Sayın Trump, Obama'nın kurduğunu iddia ettiğiniz IŞİD'e esas desteği sağlayan Suudiler ortada dururken HAMAS'a destek sağlayan Katar'ı uşaklarınıza hedef aldırmanızın sebebi gerçekten radikal ideoloji mi yoksa İsrail'in güvenliği mi?

Bu sürecin neticesinde İsrail ve Mısır'dan Gazze'ye ortak bir operasyon gelirse şaşıran olur mu? Biz şaşırmayız çünkü.


0 Yorum

Yorum Yap