Trump döneminde İsrail-ABD ilişkilerine ne olacak?

ABD'nin 44. başkanı Barack Obama, Ocak ayında Beyaz Saray'a veda edecek. Yeni Başkan Donald Trump ise ekonomi konusunda bir çok yenilikle gelecek.

EYLEM | HABER MERKEZİ

ABD'nin 44. başkanı Barack Obama, Ocak ayında Beyaz Saray'a veda edecek. Yeni Başkan Donald Trump ise ekonomi konusunda bir çok yenilikle gelecek.

Peki ABD'ye göbekten bağlı İsrail ile ilişkilere ne olacak?

Tabi ki değişmeyecek. Nereden biliyoruz?

Şöyle:

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Dünya Yahudi Kongresi'nin New York'taki toplantısında bir konuşma yaptı. Biden, "Yeni yönetimde, İsrail-Amerika ilişkilerinde bir değişme beklemiyorum. Böyle bir niyet olsa bile ki yok; Kongre ve Amerikan halkı bunun gerçekleşmesine hiçbir zaman izin vermez" dedi.

Toplantıda siyasi Siyonizmin kurucusu Theodor Herzl Ödülü takdim edilen Biden, "Siyonistim, Siyonist olmak için Yahudi olmak gerekmiyor" ifadeleri aktardı.

İSRAİL MUTLU

İsrail Enerji, Altyapı ve Su Kaynakları Bakanı Yuval Steinitz de Trump'ın başkan seçilmesinin hemen ardından İsrail hükümetine Filistin topraklarındaki yerleşim birimi inşasını genişletme imkanı sağlayacağını söylemişti.

Başbakan Binyamin Netanyahu da yaptığı yazılı açıklamada "ABD ile İsrail arasında ortak çıkar ve değerler üzerine inşa edilen güçlü bir ilişki olduğunu belirterek, "Trump, İsrail'in gerçek dostudur. Bölgenin güvenliği, istikrarı ve barışı için birlikte çalışacağız" ifadelerini kullanmıştı.

Eğitim Bakanı Naftali Bennett da, Trump'ın başkan seçilmesiyle beraber Filistin Devleti'nin kurulmasına dair umutların son bulduğunu vurgulayarak, "Filistin Devleti dönemi sona erdi" ifadelerine yer vermişti.

Adalet Bakanı Ayelet Shaked de Trump'ın seçilmesini ABD'nin Tel Aviv'deki büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınması için bir fırsat olarak değerlendirmişti.

TRUMP'TAN İSRAİL'E KUDÜS SÖZÜ

ABD'de Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı Donald Trump, daha önce Manhattan'daki Trump Tower'da bulunan konutunda İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüşmüş ve başkan seçilirse Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyacağını belirtmişti.


0 Yorum

Yorum Yap