Trump: Clinton’ın Suriye politikası III. Dünya Savaşı çıkarır

Salı günü Reuters’la özel bir röportaj gerçekleştiren cumhuriyetçi başkan adayı Donuld Trump, rakibi Clinton için, “Hillary Clinton’ı dinlersek III. Dünya Savaşı çıkacak. Suriye’ye odaklanmadan önce Işid’i bitirmek lazım.” yorumunda bulundu.

Kaynak: Reuters
Çeviri: Süeda Kaya

Salı günü Miami'deki Trump National Doral golf sahasında gerçekleşen dış politika ağırlıklı röportajdan bazı özel konu başlıkları…

SURİYE

“Clinton'ın Suriye için bir planı yok. Bakın, Clinton'ı dinlersek III. Dünya Savaşı çıkacak. Libya ve diğer birçok konuda olduğu gibi Suriye meselesinde de ne yaptığını bilmiyor. Suriye, Suriye olmaktan çıktı. Suriye artık Rusya ve (şu ana dek gördüğüm en berbat müzakereyle sonuçlanan İran antlaşması sayesinde) biraz da İran oldu. Yani artık Suriye'yle değil, Rusya ve İran'la savaşıyorsunuz, bu kadar. Rusya nükleer bir ülke, fakat nükleer silahları konuşan ülkelerin üzerine doğrultan bir ülke.”

“Dediğim gibi, ilk yapmamız gereken Suriye üzerine düşünmeden önce Işid'den kurtulmak. Esed sonraki mesele.”

MUSUL

“Hillary Clinton savaşı bitirseydi, şu an Musul için savaşıyor olmazdık anlıyor musunuz? Musulu onlara verdi. Ne yaptığını bilmiyor. Kadın beceriksiz.”

“Musul'a girme amacımız Işid liderlerini ele geçirmek. Peki mesele buysa, niçin Musul'a gireceğimizi 3 ay önceden ilan etmek yerine ani bir saldırı gerçekleştirmedik?

RUSYA

“Rusya'yla da Putin'le de ilişkilerimi iyi tutmak isterim.”

“Rusya ne dostum ne de düşmanım. Onlarla bir meselem yok.”

“Clinton Putin için her daim kötü adam yakıştırması yapıyor. Seçimi kazanırsa nasıl geri adım atıp şeytanlaştırdığı adamla müzakere yapacak? Bir kere Putin, Clinton'la görüşmek istemeyecek. İkincisi, kendisinin Clinton'a saygı falan duyduğunu da sanmıyorum.”

FİLİPİNLER

Ülkesinde yabancı asker istemeyen Duterte için:

“Muhtemelen Çin'le anlaştı… Çin ve Rusya'yla iyi anlaşıyor dolayısıyla ikisiyle anlaşma yapmış olmalı.”

“Filipinler, lokasyon olarak çok büyük bir stratejik önem taşıyor. Obama'yı ne sayıyor ne seviyor…”

“ABD'nin bir ülkeden bu şekilde çıkarılması korkunç bir durum.”

“Bu şekilde Obama'dan hoşlanmayan büyük bir grup var (dünya liderlerinden oluşan bir grup). Golf oyunundan başını kaldırıp insanlara vakit ayırmıyor. Yazık.”

CLINTON'IN “INBOX'I”

Obama'nın, Clinton-Podesta sızıntılarıyla ilgili Clinton'ın özel mail sunucusundan haberdar olmadığını, konuyu haber ajanslarından öğrendiğini söylemesi üzerine:

“Yani, Obama'nın Hillary konusunda neden tıkandığını şimdi anlıyorum, o bataklığa saplanmak istemiyor çünkü… çünkü söz konusu özel mail sunucusunda olan biten her şeyden haberdar.”

“Bu büyük bir mesele. Obama bu konuyla ilgili sorgulanmalı.”

CUMHURİYETÇİ BİRLİK

“Binlerce insan oy vermek için bekliyor. Cumhuriyetçi Parti liderlerinin kazanmamız için çabalamayışı bence insanlarda hayal kırıklığına neden oldu.”

“Şundan eminim, eğer liderler beni destekleselerdi bu seçimi kaybetmemiz imkansızdı.”

HİLECİLİK

“Medya sahtekarlığı… Daha önce bu raddeye çıktığına şahit olmamıştım… Anket sonuçları üzerinde oynuyorlar. Rakamlar gülünç. ABc/Washington Post'ta yayınlanan anketlerden birine bakın. Buna “Demokrat” anket denir. Düzeni dolandırıyorlar.”

Söz konusu anket sonuçları, Clinton'ın yüzde 12 oy farkıyla Trump'tan önde olduğunu gösteriyor.

 

 

 

 

 

 

ETİKETLER:

0 Yorum

Yorum Yap