Tırnak uzatmak caiz mi günah mı?

Tırnak uzatmanın hükmü dini hassasiyetleri gözeten bir Müslümanın merak etmesi çok doğal olan bir konudur. Peki Müslüman bir kadın ya da erkeğin tırnak uzatması caiz mi? Tırnak uzatmak namaza, gusül abdestine veya başka vecibelere engel mi? İşte tırnak uzatma konusuyla ilgili dikkat edilmesi gereken şeyler

Müslüman bir kadın ya da Müslüman bir erkeğin tırnak uzatması caiz midir? Ya da tırnak uzatmak günah mıdır? Soruları aynı neticeye çıkan iki ayrı soru… Peki nedir tırnak uzamanın hükmü? İşte kısa kısa dikkat edilmesi gerekenler;

TIRNAK UZATMAK CAİZ Mİ, GÜNAH MI?

Tırnak uzatmanın günah, haram olduğuna ilişkin hiçbir delil yoktur. Burada kadın ya da erkek ayrımı gözetmeksizin Müslümanların uzun tırnak namaza, abdeste, gusül abdestine engel olup olmadığına ilişkin bir endişe taşıması yersizdir.

Ancak;

PEYGAMBERİMİZ TIRNAK KONUSUNDA NE YAPARDI?

Peygamberimiz Hz. Muhammed'in (s.a.v) tırnakların haftada bir kesilmesini önerdiği ve kendi yaşantısında da bunu bizzat tatbik ettiğine ilişkin günümüze ulaşan bilgiler vardır. Yine Efendimizin tırnaklarını her hafta Cuma günü namaza gitmeden önce kestiği de birçok kaynakta aynı şekilde geçmektedir.

Tırnak uzatmak özellikle yemek yapma, yeme, günlük işler vs. şeklinde daha sık kullanıldığından ötürü el tırnaklarını uzatmak aralarında birikecek ya da oluşacak olan mikrop, bakteri, pisliklerin vücudumuzda bizimle birlikte yaşaması, yemek yerken Allah'ın emaneti olan vicudumuza mikropların girmesine neden olması gibi sonuçları getireceğinden hoş karşılanmaz.

Tırnakların içerisindeki mikropların sadece gözle görünüyorsa var olduğunu düşünmek yanlıştır.

ÖZETLE TIRNAK UZATMAK…

Müslüman bir erkek ya da kadının tırnak uzatmak için çeşitli yollar araması da doğru değildir. Mekruh (yani kerih, pis) olarak aklımızda bir soru işareti bırakması yerine tırnak uzatma konusunda ısrarcı olmaması bunu vücut temizliğine dahil bir konu olarak görerek haftada bir tırnaklarını kesmesi en doğru davranış olacaktır.

EN KISA CEVAP:

Tırnak uzatmak günah değildir. Ancak temizliğin ilk kurallardan olduğu dinimizde tırnak uzatarak riske girmek doğru da değildir.


0 Yorum

Yorum Yap