'Telafer'e girmeye hazırız'

Şii milis gücü Haşdi Şabi milislerinin sözcüsü Telafer'e önümüzdeki saatlerde girebileceklerini söyledi.

EYLEM | HABER MERKEZİ

Şii milis gücü Haşdi Şabi sözcüsü Ahmed Esadi, IŞİD'in elinde bulunan ve Türkmen nüfusunun yaşadığı Telafer'e ilerlemek için son hazırlıklarını tamamladıklarını belirtti.

ÖNÜMÜZDEKİ SAATLERDE BAŞLAYABİLİR

Sözcü, önümüzdeki günlerde hatta saatlerde operasyonun başlayacağını söyledi.

TELAFER

Telafer'de savaştan önce 150 bin ile 200 bin arasında kişi yaşıyordu. Telafer'in 2014'te IŞİD kontrolüne geçmesinin ardından, Şiiler büyük çoğunluğu Sünni ve Şii Türkmenlerden oluşan kasabadan kaçmak zorunda kalmıştı.

HAŞDİ ŞABİ ve IRAK'TAKİ SORUN

Haşdi Şabi Türkiye ile Irak arasındaki önemli gerilimlerden biri. Ankara bu gücün operasyonda yer almasını istemiyor. Türk askerinin Başika'dan çıkmamasının en önemli sebeplerinden biri de bölgede demografik dğeişimin aleyhine geliştiği Türkmenler ve Iraklı Sünniler.

İran etkisi altındaki Şii Irak yönetimi ise Haşdi Şabi'nin operasyonda olmasını istiyor. Türkiye'nin endişesi Musul Operasyonu sonrası IŞİD şehirden çıkarılırsa, operasyonda yer alan güçlerin kalıcı olması. Türkiye Şii milis gücünün kalıcı olacağını iddia ediyor. PYD ve Irak yönetimi ise Türkiye'nin oeprasyon sonrası Musul'da kalıcı olacğaını iddia ediyor.

Türkiye Başika'da eğittiği ve adını Ninova Bekçisi şeklinde değiştiren Haşdi Vatani güçlerinin de operasyona katılmasını istiyor.

Musul şu anda IŞİD kontrolünde. Kentte 1,5 milyon civarında sivil halk olduğu belirtiliyor.


0 Yorum

Yorum Yap