Sisi'nin Filistin taşı, BM'yi karıştırdı...

BMGK bugün başta İsrail olmak üzere bir çok ülkede de yankılanan 'Filistin' kararı aldı. Kararda 'yasa dışı tüm yerleşim faaliyetlerinin derhal ve tamamen durdurulması' talep ediliyor...

EYLEM | HABER MERKEZİ

Konunun Sisi'yi ilgilendiren tarafı ise direkt çıkış noktası. Nasıl mı? Baştan alalım:

Mısır, Çarşamba günü Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) bir tasarı sundu.

Tasarı İsrail'in işgali altındaki Filistin topraklarında yasa dışı tüm yerleşim faaliyetlerini "derhal ve tamamen" durdurmasını talep ediyordu.

TRUMP TELEFONU

Trump, Sisi ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Mısır oylamanın ertelenmesini talep etti.

"İSRAİLLİLER İÇİN ADİL DEĞİL"

45. Başkan, Mısır'ın BMGK'da oylamaya sunacağı karar tasarısının İsrailliler açısından adil olmadığını söyleyerek Obama yönetiminden, karar tasarısını veto etmesini istedi.

Fakat tasarıya destek veren Yeni Zelanda, Malezya, Venezuela ve Senegal tarafından tekrar sunularak oylandı.

KABUL EDİLDİ

Ve BM, tasarıyı 14 oy ile kabul etti.

ABD'DEN BİR İLK

Şimdiye kadar BMGK'da İsrail'e yönelik eleştirilerin karşısında duran ve 2011'de İsrail'in yasa dışı yerleşim birimlerini kınayan karar tasarısını veto eden ABD, ilk defa çekimser oy kullandı.

İSRAİL NE DEDİ?

İsrail'den ilk değerlendirme, Enerji Bakanı Yuval Steinitz'den geldi. Steinitz, "ABD, Ortadoğu'daki tek müttefiki olan İsrail'i terk etti. (Obama yönetimi ile) Sekiz yıllık dostluğun ardından kalbimiz sızlıyor" ifadelerini kullandı.

İsrail'in BM Daimi Temsilcisi Danny Danon ise "Bu karar tasarısına evet derken aslında hayır dediniz. Siz görüşmelere hayır oyu verdiniz, ilerleme kaydetmek için hayır oyu kullandınız, İsrailliler ve Filistinliler için daha iyi bir hayat için bir şans seçtiniz ve barış olasılığına hayır oyu verdiniz" dedi.

AB'DEN İLK AÇIKLAMA

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power "ABD, İsrail'e 50 yıldır devam eden yerleşim faaliyetlerini durdurması gerektiği mesajını gönderiyor" dedi.

TRUMP'TAN TEHDİT

ABD Başkanı seçilen Donald Trump, Twitter hesabında görevinin başlayacağı tarihe atıfta bulunarak “20 Ocak'tan sonra BM'de işler farklı olacak” ifadesini kullandı.

Türkiye ve bir çok ülke karar için memnuniyetlerini dile getirirken, Mısır yönetiminden ateşlediği fitil için henüz bir açıklama gelmedi...


0 Yorum

Yorum Yap