Şii ülküsü: Vekalet savaşı çıkarmak ve kazanmak!

'İslâm tarihi, bugün Şiîlerin siyasal anlamda üçüncü yükselişine tanıklık ediyor.'

EYLEM | HABER MERKEZİ

Halep'te yaşananları ve İran'ın buradaki rolünü köşesine taşıyan Yeni Şafak Yazarı Taha Kılınç, Tahran yönetiminin "emperyalizm karşıtı" söylemlerine devam ettiğini fakat ABD ve İran ile çıkarları doğrultusunda nasıl işbirliği yaptığını anlattı.

İRAN TARİHE NASIL GEÇMEK İSTİYOR?

"İran tarihe nasıl geçmeyi düşünüyor?" diye soran Kılınç, "Daha düne kadar İsrail işgaline karşı direnişe verdiği destek nedeniyle Müslümanların bağrına bastığı İran, şimdi mezhepçi bir ulus-devlet olarak, İsrail'i aratmayan katliamlara imza atıyor... Resmi adında “İslâm” geçen bir ülkenin sadece kendi millî menfaatleri için coğrafyayı kan gölüne çevirmesini izliyoruz hep birlikte..." diye yazdı.

ŞİİLİĞİN ÜÇÜNCÜ YÜKSELİŞİ

Şiilerin siyasal anlamda "üçüncü yükselişine tanıklık edildiğini" yazan Kılınç, "Mısır merkezli Şiî bir imparatorluk kuran Fâtımîler (909-1171) ve İran'ı Şiîleştiren Safevîlerden (1501-1736) sonra, Şiîlik şimdi en geniş coğrafi sınırlarına doğru ilerliyor" dedi.

ŞİİLİK BİLLURLAŞIYOR...

Modern Şiiliğin siyasi gücünü artırmak ve etki alanını genişletmek için bizzat kendi 'resmî' düşmanlarıyla iş tutmaktan da kaçınmadığını belirten Kılınç, "Şiîliğin ayrı bir akîde sistemi biçimde billurlaşmaya başladığını" yazdı.

BİR "SALAHADDİN" ÜMİDİYLE...

Kılınç şöyle devam etti:

Şiîlik bağlamında geçmişten günümüze nakledilen bilgiler arasında ilginç anekdotlar bulmak mümkün.

Örneğin, bugün Mısır'ın simgelerinden ve Sünnîliğin odak noktalarından biri kabul edilen ünlü Ezher Üniversitesi'nin başlangıçta Şiîliği doktrine etmek ve yaymak için kurulduğunu çok az kişi bilir.

Salahaddîn Eyyûbî, Fâtımî devletini ortadan kaldırdıktan sonra Ezher'i hemen kapatmış, kadrosunu ve müfredatını başta aşağı yeniletmişti. Buradan hareketle, bugünkü Şiîlik kurum ve külliyatlarının, gelecekte başka Salahaddîn'ler tarafından ortadan kaldırılacağı tahmininde bulunabiliriz.

ADIM ADIM VEKALET SAVAŞINA


Yine tarihe bakınca akla gelen bir başka gerçek de şu: Şiîlik ile Sünnîlik arasında üçüncü ciddi çatışma için geri sayım da başladı. Bugün Suriye'de, Irak'ta, Yemen'de, Lübnan'da ve hatta Nijerya'da yaşanan gerilimler, hep bunun ayak sesleri. Vekâlet savaşlarından tarafların netleştiği bire bir gerçek savaşlara geçiş aşaması yaklaşıyor.


0 Yorum

Yorum Yap