'Şii milisler Telafer'e girecek'

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Telafer ile ilgili açıklama yaptı. Buna göre 92. ve 72. tugay ile Telâferli Sünni ve Şiilerden oluşan güç girecek...

EYLEM | HABER MERKEZİ

İbadi, başkent Bağdat'ta düzenlediği basın toplantısında, güvenlik güçlerinin Musul operasyonunda ilerleme kaydettiğini belirterek, "Terör örgütü IŞİD ile Musul içerisinde çatışıyoruz. Bu da güçlerimizin kapasitesindeki değişimi gösteriyor. IŞİD, Musul'da yerleşim yerlerine bomba yüklü araç yerleştiriyor ve keskin nişancılarını da kullanıyor" dedi.

HAŞDİ ŞABİ Mİ, IRAK ORDUSU MU? 

Musul'a bağlı Türkmenlerin yaşadığı Telâfer ilçesine Haşdi Şâbi milis güçlerinin mi yoksa ordunun mu gireceği sorusu üzerine İbadi, "Telâfer'e orduya bağlı 92. ve 72. tugay ile Telâferli Sünni ve Şiilerden oluşan güç girecek." dedi.

İRAN AÇIKLAMASI

İran'a ait savaş uçaklarının Irak semalarında uçmasına izin vermediklerini vurgulayan İbadi, şunları kaydetti:

"2014'te Tikrit ve Diyala'da onayımız olmadan İran uçakları IŞİD'i vurmak için uçuş gerçekleştirdi. Bunun üzerine Dışişleri Bakanlığımız İran'ı muhatap alarak onayımız olmadan kabul etmeyeceğimizi iletti. O günden beri tek bir İran uçağı Irak hava sahasına girmedi."

TELAFER

Telafer'de savaştan önce 150 bin ile 200 bin arasında kişi yaşıyordu. Telafer'in 2014'te IŞİD kontrolüne geçmesinin ardından, Şiiler büyük çoğunluğu Sünni ve Şii Türkmenlerden oluşan kasabadan kaçmak zorunda kalmıştı.

HAŞDİ ŞABİ ve IRAK'TAKİ SORUN

Haşdi Şabi Türkiye ile Irak arasındaki önemli gerilimlerden biri. Ankara bu gücün operasyonda yer almasını istemiyor. Türk askerinin Başika'dan çıkmamasının en önemli sebeplerinden biri de bölgede demografik değişimin aleyhine geliştiği Türkmenler ve Iraklı Sünniler.

İran etkisi altındaki Şii Irak yönetimi ise Haşdi Şabi'nin operasyonda olmasını istiyor. Türkiye'nin endişesi Musul Operasyonu sonrası IŞİD şehirden çıkarılırsa, operasyonda yer alan güçlerin kalıcı olması. Türkiye Şii milis gücünün kalıcı olacağını iddia ediyor. PYD ve Irak yönetimi ise Türkiye'nin oeprasyon sonrası Musul'da kalıcı olacğaını iddia ediyor.

Türkiye Başika'da eğittiği ve adını Ninova Bekçisi şeklinde değiştiren Haşdi Vatani güçlerinin de operasyona katılmasını istiyor.

Musul şu anda IŞİD kontrolünde. Kentte 1,5 milyon civarında sivil halk olduğu belirtiliyor.


0 Yorum

Yorum Yap