Ruhani'den 'Türkiye' imalı Irak açıklaması

Musul Operasyonu merkezli Irak-Türkiye gerilimi ile ilgili İran cephesinden ilk defa Cumhurbaşkanlığı düzeyinde bir açıklama geldi.

EYLEM | HABER MERKEZİ
PINAR HİLAL BALTA


İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Arak kentinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Ruhani, şunları söyledi:

İSİM VERMEDEN TÜRKİYE'Yİ ELEŞTİRDİ

"Irak ve Suriye yönetimi talepte bulunursa başka bir ülke onların topraklarında terörizme karşı eylemde bulunabilir. Müdahale bu şekilde yapılırsa uluslararası kurallara göre yapılmış olur aksi takdirde bölgedeki güvensizliği artırırİran olarak, yabancı bir gücün ev sahibi ülkeden izin almadan o ülkeye müdahalede bulunmasını çok tehlikeli buluyoruz. Coğrafi sınırlara saygı göstermeliyiz, çünkü sınırların değişmesi tehlikeli olur."

DIŞİŞLERİ BAKANI'NDAN DA BİR AÇIKLAMA GELDİ

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi de dün düzenlediği basın toplantısında Türkiye'nin Musul operasyonunda yer alma girişimlerini eleştirerek, "Terörizme mücadele bahanesiyle başka ülkelerin egemenliğini ihlal etmek kabul edilebilir değil" açıklamasında bulunmuştu.

HAMANEY'İN DANIŞMANI'NDAN DA AÇIKLAMA YAPILMIŞTI

İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in danışmanı Ali Ekber Velayeti, 20 Ekim'de şu açıklamalarda bulunmuştu. Velayeti şunları söylemişti:

"İran asla bu konuya doğrudan müdahil olmamaktadır. İran'ın Musul konusunda Bağdat yönetimine verdiği destek, ‘danışmanlık' yardımıdır ve bunu da Iraktan gelen talep üzerine yapmaktadırBazı ülkeler Irak yönetiminden izin almadan bu ülkeye askeri güç göndermiştir. Bu mesele uluslararası kurallara aykırıdır. Bu ülkeler gelecekte oradan miras talep etmek amacıyla böylesi bir girişimde bulunmuştur.

IRAK-SURİYE KAOSUNDA İRAN VARLIĞI


ABD işgail sonrası Irak'taki nüfuzunu artıran ve neredeyse "Irak'ı İran yönetiyor" söylemlerini boşa çıkarmayan Tahran, son günlerde yaşanan Başika krizi, sonrasında başlanan Musul Operasyonu ve operayson kapsamında Irak topraklarındaki ilerlemesini meşrulaştırmaya çalışan Şii milislerle en çok tartışılan "güç"tü.

Ruhani'nin açıklaması konu ile ilgili İran'dan en üst düzeyde gelmiş ilk açıklama. Tahran yönetimi, Şii milsilerle bölgede varlığını sürdürmeye çalıştığı iddialarına karşı herhangi bir açıklama yapmıyor.


0 Yorum

Yorum Yap