Rejim nalına, Rusya mıhına

Beşar Esed verdiği son röportajda muhaliflerin teklif ettiği ateşkes için 'pratikte mümkünü yok' demişti. Ateş kesildiğinde ateşkesin mümkün olduğunu bildiğimizden Lavrov'un son açıklaması bir hayli saçma görünüyor...

EYLEM | HABER MERKEZİ

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Suriye ordusu tarafından Halep'in doğusunda yürütülen askeri operasyonlar, sivillerin Halep'in doğusundan tahliye işlemine başlanılacağı için durdurulmuştur. 8 bin sivilin tahliyesi, çok büyük bir operasyon olacak" açıklaması yaptı.

HANİ "ÇATIŞMASIZLIK" MÜMKÜN DEĞİLDİ?

Suriye'de rejim kontrolündeki bölgelerde yayın yapan El Vatan gazetesine röportaj veren Beşar Esed kentten çekilmeyi reddeden -Halep'in doğusundaki- muhaliflerin "5 günlük ateşkes ve sivillere serbest geçiş izni verilmesi" talebi ile ilgili şunları söylemişti:

"Ateşkes gibi bir seçenek söz konusu değil. Pratikte mümkünü yok."

ABD, çarşamba günü Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya ve Kanada ile birlikte Halep'e insani yardım ulaştırılabilmesi için çatışmanın taraflarını silah bırakmaya çağırmıştı. Esed'e göre muhalifler köşeye sıkıştı ve bu sebeple ABD ateşkes için ısrar ediyor.

ABD: ÇATIŞMALAR DEVAM EDİYOR

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Elizabeth Trudeau "Açıklamaların umut verici olduğunu söyleyebilirim. Bu yeni olay Halep'in doğu kısmında sıkışıp kalan insanlara gerekli insani yardımın ulaşması adına önemli. Fakat BM'nin bu yardımları ulaştıracağı yerlerde şiddet olaylarının devam ettiği yönünde gerçekçi olmak gerekiyor" dedi.

"VETO" ve SONRASINDA YAŞANANLAR

ABD'nin de ifade ettiği gibi Lavrov, pratikte kimsenin ateş kesmediği bir "çatışmasızlık"tan söz ediyor.

Fakat durum içler acısı. Kuşatma altında hayatta kalmaya çalışan 300 binden fazla insan 30 kilometre kareye sıkışmış durumda. BM'nin -onlar da matah bir kuruluş değil ama- Halep'e ulaştırmaya çalıştığı "insani yardımlar" için teklif ettiği ateşkes Rusya ve Çin'in veto etmesiyle BMGK'dan geri döndü.

Veto, "yiyeceksiz kent" ilan edilen Halep için ciddi bir sorundu.

Olay sonrası başta ABD olmak üzere uluslararası kamuoyu tarafından ciddi eleştiriler alan Rusya'nın Devlet Başkanı Putin, Başbakan Yıldırım ile görüşmüş, Yıldıırm görüşme sonrası yaptığı açıklamalarda "Rusya, Halep için Esed rejimine baskı yapmalı" demişti...

Yani Esed "pratikte çatışmasızlık mümkün değil" derken, Lavrov'un "ateşi kesiyoruz" açıklamalarına bakarsak 'Rejim nalına, Rusya mıhına' durumu devam ediyor diyebiliriz...

* Nalına, mıhına: Birbirine zıt iki durumu desteklemek.


0 Yorum

Yorum Yap