Rakka operasyonu başladı

YPG'nin başını çektiği Suriye Demokratik Güçleri, Rakka operasyonunu başlattıklarını duyurdu.

EYLEM | HABER MERKEZİ

Obama'nın son aylarına yetiştirilmeye çalışılan Rakka operasyonu başlatıldı. Bir süredir "YPG'ye silah desteği kararını askıya alan" ABD de operasyona hava desteği sağlayacak.

YALNIZCA YPG

Rakka'nın IŞİD'den geri alınması amaçlanan operasyona sadece SDG güçlerinin katılacağı vurgulandı. Operasyon için bir komuta merkezinin de kurulduğunu ifade eden SDG, Rakka'yı özgürleştirmek için "Fırat'ın Öfkesi Savaşı"nı başlattıklarını açıkladı. Rakka'daki sivillere seslenen SDG, IŞİD üyelerinin yoğunlukta olduğu alanlardan uzaklaşmalarını ve "özgürleştirilmiş alanlara" doğru kaçmalarını tavsiye etti.

ABD "MEMNUN"

Al Jazeera'ye konuşan ABD'li bir yetkili konuyla ilgili şunları söyledi:

"SDG'nin Rakka operasyonunun başladığını duyuran bugünkü açıklamasını memnuniyetle karşılıyoruz. Irak'ta IŞİD'le mücadele sürerken koalisyon olarak Rakka'nın çevreyle bağlantısının kesilmesi ve sonunda özgürleşmesi için askeri planı geliştirmek üzere ortaklarımız, müttefiklerimiz ve koalisyon üyeleriyle birlikte çalışmaya devam ediyoruz. Suriye, birçok bölgesel güvenlik endişesinin üst üste geldiği karmaşık bir savaş alanı. Bizim Rakka'yla başa çıkma yaklaşımımız değişik partner ve müttefiklerin de katılımıyla planlı, aşamalar halinde yürütülecek bir yaklaşım olacak. IŞİD'e güvenli bölgeler ve dünyaya karşı terörist planlar geliştirme fırsatları yaratmamak üzere, koalisyon ve ortakları hızlı hareket etmek istiyor. İlk aşama da Rakka'nın bağlantı yollarının kesilmesi olacak. SDG, Rakka'nın dışarıyla bağlantısının kesilmesi için hızlı davranabilecek en etkili ortağımız olan güçtür. Yerel halktan savaşçıların katılımının da SDG için bir avantaj olduğuna inanıyoruz. Bağlantı yolları kesilirken sonraki aşamaları Türkiye dâhil müttefiklerimiz ve ortaklarımızla planlamaya devam edeceğiz. Bu karışık çevrenin yarattığı zorluklar konusunda hiç şüphemiz yok, ancak Rakka'nın çevresiyle bağlantısını en hızlı şekilde kesme ihtiyacı, koalisyonun adım atmasını gerektiriyor. Düşmanın hareket özgürlüğünü kısıtlamak adına dikkatli hava saldırılarımıza devam edeceğiz."

RAKKA İÇİN AÇIKLAMALAR YAPILMIŞTI

Amerikan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Peter Cook 1 Kasım'daki açıklamasında, IŞİD'e karşı Rakka operasyonu için Musul'daki operasyonun bitmesinin beklenmeyeceğini söylemişti. Cook, "Rakka operasyonu haftalar içinde başlayacak" demişti.

ABD'nin Irak'taki Askeri Kuvvetleri Komutanı General Stephen Townsend ise, IŞİD'in kontrol ettiği Rakka'yı kuşatmak için yapılacak operasyona YPG'nin başını çektiği Suriye Demokratik Güçleri'nin katılacağını belirtmişti.

TÜRKİYE KARŞI ÇIKIYORDU

Türkiye, PKK'nın Suriye kolu PYD'nin silahlı kanadı YPG'yi de "terör örgütü" olarak görüyor. ABD ise PKK'yı "terör örgütü" kabul ederken PYD'yi etmiyor. Türkiye ve ABD arasında Rakka operasyonu için sürdürülen görüşmelerdeki en önemli sorun, YPG'nin başını çektiği Suriye Demokratik Güçleri'nin operasyonda yer almasıydı.

TÜRKİYE'DEN AÇIKLAMALAR

Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası basın açıklaması düzenleyen Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Amerikalılar da görüyor ve kabul ediyorlar ki Rakka Operasyonu uzun zaman alacak. Musul ya da Rakka'da önemli çizgileirmizden biri meştuiyet sorunudur. Meşruiyet eli silahlı gruplarla sağlanmaz. Dolayısıyla Amerikalıların elinde sonunda bu gerçeği göreceklerini zannediyorum. Bu anlamda biz görüşlerimizi belirtiyoruz ve Rakka'da da Arap olmayan ve o şehre ait olmayan unsurların ABD'nin de aleyhine olacağını söylüyoruz. Bu yol çıkmaz yoldur, yanlış yoldur. Rakka'da demografiyi değiştirecek bir operasyon yapılmayacağını ümit ediyoruz" dedi

AB ülkelerinin büyükelçileriyle Ankara'da çalışma kahvaltısında bir araya gelen Ömer Çelik, "Suriye'de olduğu gibi Rakka meselesinde diğer meselelerde görülen şudur. Oralarda herkesin bir hesabı var. Herkes bir şekilde belli bir bölgeyi tutup, diğerlerini dışarıda bırakarak, orada kendi fiili otoritesini kurmak istiyor. Bu şekilde planı olmayan tek ülke Türkiye'dir. Biz Irak'ta Irakçıyız, Suriye'de Suriyeciyiz" dedi.

RAKKA'DAKİ ABD ASKERLERİ

Russia Today (RT) Arapça dün Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) başlattığı ve ‘Fırat'ın Gazabı' adı verilen Rakka operasyonuna katılan ABD askerlerinin görüntülerini paylaştı.

1025675748


0 Yorum

Yorum Yap