Nur topu gibi 11 Eylül!

Hürriyet Washington temsilcisi Tolga Tanış, Obama'nın Terörle Mücadele Danışmanı Bruce Riedel ile röportaj yaptı. Riedel'in Bağdadi ile ilgili bir açıklaması vardı ki..! ABD-IŞİD arasındaki istihbarat ağı konusunda bir kez daha küçük dilinizi yutabilirsiniz.

EYLEM | HABER MERKEZİ
PINAR HİLAL BALTA

IŞİD konusunda yapılan bütün analizlerde örgütün nasıl geliştiği anlatılırken özetle şunlar söylenir:

"Bilirsiniz: kurulduklarını radyo ile açıkladıktan sonra en çok ses getiren eylemleri Musul'du. İşgal sonrası örgütün lideri olduğu söylenen Bağdadi, bir camide minbere çıktı ve konuşmaya başladı. Tek kare fotoğraf... Bağdadi'ye dair elimizde başka bir şey yok. Zaman zaman ses kayıtları ortaya çıkar, zaman zaman öldü haberleri..."

Riedel, verdiği demeçle hemen hemen her analizde dillendirilen bu ifadelerdeki "bilinmeyen Bağdadi" olgusunu yıktı geçti.

Açıklamalarına göre Danışman Riedel'in bildiği net bir şey var: Bağdadi diye bir şey var ve halen sağ.

SANIRSIN IŞİD LİDERİNİ ABD ATIYOR

"Ondan sonra gelecek kişi de şimdiden belirlendi. Bir Bahreynli. 33 yaşındaki Türki el-Binali. O yüzden sona yaklaşmış değiliz."

Riedel, bu net bilgileri verirken "IŞİD liderlerini ABD mi atıyor?" algısının oluşmasına aldırmaksızın özgüvenle şöyle devam ediyor:

"Taktik seviyede bazı işbirlikleri görüyoruz. Özellikle Suriye ve Irak dışında, Avrupa'da, İstanbul'da faaliyet gösteren, sahadaki savaşçılar arasında."

KİMLER!? KİMLER!?

"İstanbul'da sahada faaliyet gösteren savaşçılardan" kastını açıklamayan Reidel, El Kaide-IŞİD ilişkisine de değindi.

Bu ilişkiye oldukça yakından mercek tutmuş olacak ki asıl sorunun ne olduğunu tek kalemde ifade eden Riedel, "Farklılıklar ideolojik olmaktan öte tepedeki liderlikle ilgili" dedi ve ekledi: "Bu da demek oluyor ki iki yapı arasındaki ilişki büyük oranda Bağdadi'nin sahneden silinmesiyle ilgili. El Kaide ve Bağdadi arasındaki düşmanlık kişisel."

Asıl sorun Bağdadi ise hala ölmediği bilinen Bağdadi'nin yerine geçecek isim de belliyse, bunu da ilk ağızdan bize ABD'li bir "yetkili" söylüyorsa...

Ne düşünelim?

Bunun cevabı da diğer cümlede "Bağdadi'nin yerine geçecek olan kişi, küresel cihat için birlik olmayı seçebilir. Bilmiyoruz."

YANİ?

Yanisi şu: ABD yeni 11 Eylül'ünü bulmuş!


0 Yorum

Yorum Yap