Mazda 3 Skyactiv’e lpg takılır mı?

3 farklı nesilde 3 farklı Mazda 3 üreten yurtdışında AXELA olarak bilinen Mazda 3 serisinin son canavarı Skyactiv’e lpg uyumu merak ediliyor. Peki bu 3 nesilde lpg uyumu nasıl? Mazda 3 skyactiv’e lpg takılır mı? İşte tecrübelerimiz ve tavsiyelerimiz

Öncelikle metnimizin Nisan 2018 itibarıyla hazırlandığını ve bu tarihten sonra gelişebilecek yeni teknolojileri öngörmeden kaleme alındığını göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederiz.

Bu bağlamda hali hazırda 2014 yılından itibaren üretilen yeni nesil 14:1 sıkıştırma oranlı skyactiv mazda motorunun LPG uyumu konusunda cesur davrananların kumar oynadığını söyleyebiliriz. Çünkü Skyactiv zaten çok az yakıt tüketen atmosferik bir motor. Ve LPG üreticilerinin daha önce karşılaşmadıkları bir düzen ile çalışan bir motor.

TAVSİYE ETMİYORUZ ÇÜNKÜ…

Onun için bu araca LPG takılmasını tavsiye etmiyoruz. LPG üreticilerinin üzerinde sürekli çalıştıkları bilinen motor türlerinden olmadığı için Mazda 3'e LPG montajı yapan birkaç markanın burada hem LPG hem benzini aynı anda yakan bir tüp kiti uyguladıklarını söyleyebiliriz. Bu da “gelenek ve dijitali bir araya getiren bu motora ne kadar zarar verir?” sorusunu beraberinde getiriyor.

BİR KUMAR OYNARSINIZ

Dünyanın en az arıza yapan araçlarından olan Mazda'nın mühendisliği bir bütün olarak işlenmiş bu araçlarına henüz yüzde yüz uyumu kanıtlanmamış LPG dönüşümlerini uygulamak tam anlamıyla bir kumar olacaktır. Kısa vadede kazanma ve kaybetme ihtimalinin eşit olduğunu söyleyebiliriz.

TAKTIRAN VAR MI?

3. nesil Mazda 3'e lpg taktıranların olup olmadığını forumlardan takip ettik. Şuanda Türkiye'de bu dönüşümü gerçekleştirip tecrübelerini paylaşan sadece 3 kişi var. Ve benzin-lpg karışık dönüşüm yaptıklarını söylüyorlar. Yakıt da şehir içinde 27 kuruşlarda. Ancak Mazda'nın zaten şehir içi yakıt tüketimi 35-38 kuruş civarında. Böyle bir riski almak için küçük sayılabilecek bir fark.

DİĞER İKİ MODELDE LPG UYUMU NASIL?

1 ve 2. Nesil Mazda 3'lerde ise durum sonuncu gibi değil. Bu araçlarda yakıt tüketimi mühendisliği ve sıkıştırma oranı devrimi gerçekleşmediği için gönül rahatlığıyla dönüşüm gerçekleştirebilirsiniz.


0 Yorum

Yorum Yap