Mavi Marmara şehit yakınları: Para değil adalet istiyoruz!

İsrail'le yapılan 20 milyon dolarlık anlaşmayı tanımadıklarını dile getiren Mavi Marmara şehit yakınları, davaları geri çekmemekte kararlı.

Kaynak: Al Jazeera
Çeviri: Süeda Kaya

2010 yılında Gazze'ye yardım götürmek üzere yola çıkan filoda yer alan Mavi Marmara gemisi, İsrail askerlerinin baskınına uğramış, 10 vatandaşımız şehid olmuştu.

Türkiye ve İsrail arasında yapılan anlaşma gereği İsrail'in 20 milyon dolarlık tazminat ödemesi durumunda İsrail'e açılan Mavi Marmara davaları düşecek, baskını yapan İsrail askerlerine açılan davalar geri çekilecekti. Fakat şehit yakınları davaları geri çekmemekte karalı.

Eşini Mavi Marmara baskınında kaybeden akademisyen Çiğdem Topçuoğlu Cuma günü AFP'ye verdiği röportajda şöyle sesleniyor:

"Davaları geri çekme niyetimiz yok. Para telafisini kabul etmiyoruz. Gelip, yanınızda duran kocanızı öldürecekler, sonra da 'bu parayı al, çeneni kapat ve davadan çekil' diyecekler. Bunu kabul eder miydiniz?" 

Filoyu organize eden İHH başkanı Bülent Yıldırım, davanın asla kapanmayacağını söyledi.

"Davanın düşmesini bekleyenler hayal kırıklığına uğrayacaklar."

Babasını baskında kaybeden İsmail Songur, "Böyle bir anlaşmayı imzalamadan evvel hükümetten hiçbir yetkili bizim fikrimizi almadı. Ne yazık ki hükümet de İsrail kanunsuzluğunun bir parçası haline geliyor." diyor.

(...)

Baskın esnasında Mavi Marmara'da olan ve aynı zamanda davanın avukatlığını yapan Gülden Sönmez, "Aileler söz konusu parayı kabul etseler dahi bu durum davanın gidişatını etkileyemez. Bu kriminal bir dava, telafi davası değil. Konu edilen 20 milyon dolar nezaket ödemesi kapsamındadır ve telafi olarak kabul edilemez." yorumunda bulundu.


0 Yorum

Yorum Yap