Mavi Marmara davası düştü...

'Türkiye egemenlik hakkından feragat etti.' Mavi Marmara'da can veren 10 şehidimizin kanı yerde kaldı...

EYLEM | HABER MERKEZİ

"Türkiye egemenlik haklarından feragat etti..."

Bu cümle, İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Mavi Marmara'nın 15. (son) duruşmasında Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Aslan tarafından sarfedildi. Sonrasında davanın düşürülmesini talep etti. Talep kabul gördü. Dava düşürüldü. Yakalama kararları kalktı.

Şehidlerimizin kanı yerde kaldı...

İşte Savcı'nın tam ifadesi:

"Türkiye Cumhuriyeti, sadece bu yargılamaya, bu davaya ve bu sanıklara özel olarak yaptığı anlaşma ile egemenlik hakkından feragat etmiştir. Bu davanın devam etmesi için yasal dayanak kalmamıştır. Bundan önce ve bundan sonra tanık, mağdur, müşteki, avukat dinlenemez ve usulü işlem yapılamaz. Bu yargılama engelidir. Düşme adına yaptığımız talebin değerlendirilerek karar verilmesini talep ediyorum. Eğer mahkeme ret yönünde karar verirse yargılamaya devam edilmesini talep ediyorum."

DURUŞMADA NELER YAŞANDI

Duruşma salonunda bir müştekinin konuşması üzerine Mahkeme Başkanı salondan çıkarılmasını istedi.

Güvenliğin müdahalesi üzerine arbede çıktı.

Mavi Marmara avukatları "Böyle yargılama olmaz" diyerek cübbelerini çıkararak salonu terk etti.

Salonda slogan atan müştekiler, tekbir getirip salonu terk etti.

45 dakikalık ara sonrasında yeniden başlayan duruşmada, sadece İsrailli askerlerin avukatları hazır bulundu.

SAVCI TALEP ETTİ: DAVA DÜŞÜRÜLSÜN

Savcı Hüseyin Aslan, davanın düşürülmesi yönündeki talebini tekrar etti.

DAVA DÜŞÜRÜLDÜ

Daha sonra mahkeme heyeti kararını açıkladı. Oy birliğiyle verilen kararda, "İsrail devleti ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki anlaşmanın 4. maddesinin 2. cümlesiyle 'Her halükarda bu anlaşma İsrail'in, İsrail adına hareket edenlerin ve İsrail vatandaşlarının Türkiye Cumhuriyeti veya Türk gerçek veya tüzel kişileri tarafından konvoy hadisesi ile ilgili olarak, kendilerine yönelik doğrudan ya da dolaylı olarak Türkiye'de yapılmış ve yapılacak her türlü hukuki ya da cezai talebe ilişkin her türlü sorumluluktan tamamen muaf tutulmalarını sağlayacaktır' hükmü dikkate alındığında kovuşturmaya engel şart getirildiği ve bu şartın gerçekleşmeyeceği anlaşıldığından mahkememizde görülmekte olan bu kamu davasının düşürülmesine" hükmedildiği belirtildi.

YAKALAMA KARARLARI KALKTI

Heyet, İsrailli sanıklar hakkındaki yakalama kararlarının kaldırılmasına ve kırmızı bültenlerin geri alınmasına da karar verdi.


0 Yorum

Yorum Yap