Kamuoyu neden bilgilendirilmedi, onu da mı Erdoğan yapsın?

Bir süredir Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın da gündeminde olan 'kadınların mağduriyetini gidermek amacıyla' hazırlanan tasarı içeriği tartışılıyor...

EYLEM | PINAR HİLAL BALTA

Ak Parti, Meclis'e "cinsel istismar" ile ilgili bir yasa tasarısı sundu. Tasarı, dün akşam yayınlanan bir programda sarf edilen "13 yaşındaki kız çocukları evlendirilebilir" açıklamalarıyla aynı anda gündeme gelince hem dünün hem bu günün gündemini esir aldı.

Konunun tecavüzü meşrulaştırdığına yönelik propagandalar yapıldığında ise "öyle olmadığını" anlatan bir ses yükseldi. Adalet Bakanı'nın bile konuşmak "bugün" aklına geldi.

Neden tasarı Meclis'e sunulmadan önce topluma anlatılmadığı, açıklama yapılmadığı, TV programlarında tartışılmadığı, köşelerde yazılmadığı ise merak konusu.

Hadi yandaş medya çok meşguldü! Malum Altın Kelebek, Diriliş Ertuğrul ve Okan Bayülgen mevzusu, cinsel istismar tasarısından daha önemli bir mevzu. 5 gün konuşmak gerekiyor. Evet!

Peki hükümet sözcüsü, bakanlar, Aile Bakanlığı'ndaki bir takım yetkililer ne yapıyordu? Konuyu önceden halka anlatsalar, uzun uzun "yetkin isimler tarafından" değerlendirilse, yanlış ya da doğru olup olmadığı netliğe kavuşturulsa olmuyor mu?

Onu da mı Erdoğan yapsın?

Durumu izah etsek, anlatsak, doğru bilgiyi ulaştırmak için çabalasak da söz konusu eleştirileri üzerimize boca edenler tarafından "tecavüz savunucusu" olarak lanse edileceğiz...

Neyse, biz mevzuyu baştan alalım:

HANGİ MAĞDUR KADINLAR?

Söz konusu kadınlar, kendi rızaları veya ailelerin rızası ile çocuk yaşta evlendirilmiş, uzun bir süre şiddet ve tecavüzden uzak normal bir evlilik geçirmiş, çocuk sahibi olmuş kadınlar.

Bu kadınların eşleri (kocaları) şu an yürürlükte olan ve "erkeklerin, 18 yaşın altında bir kız çocuğu ile evlenmesini koşulsuz, şartsız 'cinsel istismar' şeklinde niteleyerek 16 yıl hapis cezası almasını" içeren yasa kapsamında cezaevlerinde bulunuyor.

CxhaREZWIAAAe14

NEDEN YARDIM İSTİYORLAR?

Mağdur kadınların bir süredir Başbakanlık ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na başvurduğu biliniyordu. Kadınlar bu başvurularda, eşlerinin bir anda hapishaneye alınması sebebiyle evlerinin düzenlerinin bozulduğunu, çocuklarının babalarından ayrıldığını, kendileri çalışmadığı için eve giren gelirin bir anda kesilmesi ile temel gıda ihtiyaçları başta olmak üzere, çocuklarının okul masraflarını karşılayamadıklarını anlatıyor ve yardım istiyordu.

BU ŞEKİLDE KAÇ AİLE VAR?

Başbakan'ın açıklamasına göre söz konusu uygulama sebebiyle mağdur olan 3 bin aile var.

TASARI GERİYE DÖNÜK UYGULANACAK

Ayrıca tasarının geriye dönük uygulanacağı ve yeni olayları kapsamayacağı, özelde tespit edilen söz konusu 3 bin aile için geçerli olduğu belirtiliyor.

TEPKİ GÖSTERENLER, NEDEN TEPKİ GÖSTERİYOR?

Söz konusu tasarı, bir çok gazeteci ve siyasetçi tarafından eleştirildi. CNN Türk'ten Büşra Sanay'a konuşan Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, söz konusu kaygıyı şu şekilde özetliyor:

"Çocuklarınız yolda yaş sınırı olmadan, her yaştan olan çocuklar kaçırılıp tecavüz edilir ve bu kişi sonrasında tehdit ederek çocuğu, hele yoksul kesimlerde aileyi tehditle ikna eder ve evlenerek bu işten cezasız sıyrılabilir. Yasada 5 yıl mutlu evlilik devam ederse diye bir süreç var o süre içinde çocuk tecavüze uğramaya devam eder. 5 yıl 1 gün sonra adam bıraktığında devlet, yaşı 18'den küçük bu çocuğu kendi eliyle, tabir biraz ağır olacak ama altın tepside sunmuş olur."

ADALET BAKANI'NDAN AÇIKLAMA: TECAVÜZCÜLERİ KAPSAMIYOR

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Twitter'dan yaptığı açıklamada "Tecavüzcüleri kesinlikle kapsamamaktadır" dedi. Ardından kameralar karşısına geçen Bozdağ, şunları söyledi:

Kabul edilen maddede yapılan düzenleme tecavüz suçu işleyenleri affeden bir düzenleme kesinlikle değildir. Tecavüzcü ile evlenerek cezadan kurtulma imkanı getirilmemiştir. Bunun aksini iddia edenler,konuyu bilerek ve isteyerek çarpıtanlardır. Çocuklara cinsel istismarda bulunan kişileri affeden bir düzenleme değildir. Kesinlikle cinsel istismar suçunu cebir, tehdit, hile ve iradeyi sakatlayan yöntemle işleyenler bu suçun kapsamı dışındadır. Onlar buradan kendilerine göre bir maden buldular. 'AK Parti çocuklara karşı cinsel istismarı himaye eden bir şey yaptı' havası vermek istiyorlar. Gerçekten büyük bir çarpıtmayı burada yapıyorlar. Biz erken evlilikleri önlemek için Cumhuriyet tarihinde gerçekten en ciddi adımları atan hükümetiz.İkinci olarak 'Bu düzenlemeden tecavüzcüler yararlanacak' diyenler büyük çarpıtma yapıyor. Tecavüz mü? Yoksa aileler tarafından çocukların rızası alınarak mı alınmayarak mı yapılan evlilikler mi? Dosyada bunlar var. Bu düzenlemede yaş şartı nedeniyle evlenmeler var. Toplumumuzda tasvip etmesek de bu olaylar ülkemizde yaşanıyor. Bu konuda hem 423. Ve 434. maddede düzenlemeler vardı. AK Parti olarak erken evlenmeleri kaldırmak için bu maddeleri kaldırdık. Cinsel istismar suçunun işlenmesine karşılık hapis cezasında artırım yaptık. Yeni uygulamayı topluma anlatamadık ve bu arada erken yaşta evlilikler istemesek de olmaya devam etti. Bu evlilikler oluyor ama yaş tutmadığı için resmi nikah yapılamıyor. Doğum hadisesi olduğunda doktor bu durumu savcılığa bildiriyor. Böyle olunca çocuk ve anne dışarıda erkek ise hapse giriyor.

BAŞBAKAN: TECAVÜZE AF DEĞİL

"Tekilde üç bin aile olduğu tespit edildi, bir seferliğine bu mağduriyetin giderilmesine yönelik bir çalışmadır. Esasen seçim kampanyalarında hem CHP'lilerin hem MHP'lilerin hem AK Partililerin önüne gelen en büyük sorun. Herkes de bu sorunu çözmek için söz vermişti. Maalesef CHP ucuz bir istismar amacı olarak kullanmaya kalktı ama her şey ortada. Bu bir tecavüze af değildir. Tecavüze en ağır cezayı AK Parti getirdi, 2007 yılında 8 yıl, 2014 yılında da 16 yıl ceza getirildi." 

"13 YAŞINDAKİ KIZ ÇOCUĞU EVLENEBİLİR Mİ?"

CNN Türk'te Şirin Payzın'ın sunduğu 'Ne Oluyor' programında konuşan Eski AK Parti Van Milletvekili adayı, yazar Vahdettin İnce'nin "13 yaşındaki kız çocuğu evlendirilebilir" açıklamaları gündeme bomba gibi düştü.

Vahdettin İnce aslında ne dedi?

İnce "18 yaşın altındaki her evliliğin bir tecavüz sonrası gerçekleşiyormuş gibi lanse edilmesini" doğru bulmadığını, "dini nikahla evlendirilen 13 yaşındaki bir çocuğun da evliliğinin kabul edilebilir olduğunu" , "İslam hukukuna göre buluğ çağına giren kız çocuklarının evlendirilebileceğini , bunun çocuk istismarı olarak görülmesinin İslam'a aykırı olduğunu" belirterek şunları söylüyor:

AK PARTİ "TECAVÜZÜ" MEŞRULAŞTIRIYOR, "TECAVÜZCÜYÜ" KORUYOR MU?

Söz konusu tasarı ile aynı anda tartışılan açıklama sonrası "Ak Parti'nin tecavüzü meşrulaştırdığı, kız çocuklarına tecavüz edilmesini kolaylaştırdı, tecavüz sonrası evlilik gerçekleştiğinde soçun ortadan kaldırılacağı" gibi bir takım yorumlar yapıldı.

Peki gerçekten öyle mi?

Adalet Bakanı'nın aktardığı bilgilere göre muhalefetin ve muhalif çevreler tarafından "tecavüz" gibi rezalet bir eylemi "savunduğu, koruduğu, meşrulaştırdığı" iddia edilen Ak Parti şu gibi uygulamalara imza atmış:

'AK Parti çocuklara karşı cinsel istismarı himaye eden bir şey yaptı' havası vermek istiyorlar. Gerçekten büyük bir çarpıtmayı burada yapıyorlar. Biz erken evlilikleri önlemek için Cumhuriyet tarihinde gerçekten en ciddi adımları atan hükümetiz.

Eski TCK'daki, evlenerek cezadan kurtulmayı sürekli sağlayan düzenlemeyi AK Parti, 2004'te yürürlükten kaldırdı. Eski TCK'da 'Adabı umumiye ve nizamı aile aleyhine cürümler' başlığı altında düzenlenmiş cinsel saldırı suçlarını, yeni TCK'ya, 'Kişilere karşı suçlar' kısmında, 'Vücut dokunulmazlığına karşı işlenen suçlar' arasına AK Parti hükümeti aldı.

Eski TCK'daki 'evlenme vaadiyle kızlık bozanın aynı kızla evlenmesi halinde cezayı düşüren' düzenlemeyi de AK Parti kaldırdı. Erken yaşta evliliklerin önüne geçmek için zorunlu eğitimi 12 yıla AK Parti hükümeti çıkardı. Çocukları, kadınları korumak için Anayasa'ya pozitif ayrımcılığı koyma dahil önemli adımları atan AK Parti'yi buradan vurmak, haksızlıktır.

ONU DA MI ERDOĞAN YAPSIN?

Tepkilerin doğmasının en önemli sebebi Ak Partili vekillerin metin hazırlamaktaki sıkıntısı

Metni okuyan herkes buradan "tecavüzcünün özgürlüğü" neticesini çıkarabilir. Bu kaçınılmaz bir sonuç.

İşte bu sebeple diyoruz ki Erdoğan hala yalnız ve hala her şeye kendisi yetişmek zorunda...

MECLİS'E GETİRİLEN TASARI:

CxiJoKcXAAASWZo


0 Yorum

Yorum Yap