İsrail 'Seni getirir, o anda Gazze'yi bombalarım' dedi

Mavi Marmara anlaşması ile tartışmalara sahne olan Türkiye-İsrail yakınlaşması Bakan ziyareti ile perçinleniyordu ki 'Siyonistin koyunu sonra çıkar oyunu' türünden bir gelişme daha tarihe geçti. Türk Bakan Nabi Avcı Kudüs'e ayak bastığı anda İsrail Gazze'yi bombalamaya başladı.

EYLEM | HABER MERKEZİ
PINAR HİLAL BALTA

Tam olarak 21.30'a doğru. Yani Nabi Avcı, işgal edilmiş topraklarda kurulan İsrail'e ayak bastığı anda Gazze'nin doğusu ve güneyi yoğun bombardıman altında tutuldu.

AA'ya göre savaş uçakları, Gazze'nin doğusundaki tarım arazileri ile kuzey kesimindeki bazı boş arazileri bombaladı.

Fakat zırhlı birlikler, sivillerin yaşadığı Gazze sahil şeridi, Han Yunus ve Şucaiyye Mahallesinin doğusunu uzun bir süre saldırı altında tuttu.

Vücuduna şarapnel parçaları isabet eden 3 kişi yaralandı. Sadece bir tavuk çiftliğine 16 füze atıldı.

İsrail, Gazze sınırında 2 Filistinliyi gözaltına aldı.

Hamas'tan yapılan açıklamada "İsrail'i bu ahmaklığı durdurmaz ve saldırılara devam ederse, bunların karşılıksız bırakılmayacağı konusunda uyarıyoruz” denildi.

İsrail Ordusuna göre saldırının gerekçesi gün doğarken Hamas'ın yaptığı bir roket saldırısı. Ordu Sözcüsü Peter Lerner, İsrail'in Aşkelon kenti yakınlarına sabah saatlerinde roket saldırısı düzenlendiğini, can kaybı olmadığını fakat Gazze'ye yönelik saldırıların aslında Hamas'a ait 2 mevziyi hedef aldığını söyledi.

Tahmin edeceğiniz üzere bu iddianın üzerinden 24 saati aşkın zaman geçmesine rağmen "henüz" doğrulan(a)madı. Filistin'den hiç bir grup da "biz yaptık" demedi. Aşkelon'dan bir tane fotoğraf dahi düşmezken İsrail'in vurduğu Gazze'den şöyle fotoğraflar geldi:

20170207_2_21706386_18657458_Web

20170207_2_21706386_18657461_Web

NABİ AVCI ORADAYDI

Türkiye açısından "krizin aşılması" için kritik öneme sahip olan Avcı'nın ziyareti saldırının gölgesinde kaldı.

Sosyal medyada Avcı'nın ziyareti sonlandırıp gelmesi gerektiği yorumları yapılırken Bakan'dan açıklama geldi. Nabi Avcı, işgal devletinin Kültür Bakanı'nın yanında şu konulara açıklık getirdi:

- Hamas, İsrail'e saldırmış olabilir mi?

"Gazze'ye ilişkin, Hamas tarafının ben Tel Aviv'deyken böyle bir şeye kalkışacağına ihtimal vermiyorum. Tabii Türkiye'ye döndükten sonra bunun aslını, esasını, ayrıntılarını öğrenme şansımız olacak ama şunu söyleyeyim, biz bu tür şeyler olmasın diye bugün de buradayız."

- İsrail, Gazze'ye bomba yağdırdı.

"Gerek Gazze'deki gerek İsrail'deki yöneticilerin provokasyona gelmeyecek kadar tecrübe sahibi olduklarını, bölge dengelerini bildiklerini ve kolladıklarını biliyorum. Ama aynı zamanda bizim attığımız bu adımlardan rahatsız olanların olduğuna da biliyorum, karşılıklı da biliyoruz, Gazze'deki yönetici kardeşlerim de bunu bilirler. Dolayısıyla ben bu tür provokasyonların barışın ve istikrarın önünde engel olamayacağını belirteyim.

Yarın Filistin'e geçeceğiz, Filistin Kültür Bakanı ve Turizm Bakanı ile görüşmelerim olacak. Benim Kültür ve Turizm Bakanı olarak, yetkim dahilinde yapabileceklerim belirlidir. Ama biliyorum ki Türkiye bütün imkanlarıyla Filistin ve İsrail arasındaki sorunların barışçı çözümü içinde elinden geleni göstermeye devam ediyor. Benim yetkili olduğum oranda ve konularda bu ilişkilerin daha da gelişmesi ve barışa hizmet edecek bir mecrada gelişmesi için tabii ki elimizden geleni yapıyoruz, yapacağım."

- Knesset'in aldığı "yerleşim" kararları.

"Yerleşim yerleri konusunda parlamentoda kabul edilen yasayla ilgili olarak İsrail'in içinde de bildiğim kadarıyla sanırım muhalefet söz konusu. Herhalde yüksek mahkemeye gidecek gibi görünüyor. Benim izleyebildiğim kadarıyla. Daha fazla hükümet ile yüksek mahkemenin arasına girmek istemem ama ben bu konuda yüksek mahkemenin doğru karar vereceğini ve uluslararası hukuka, Birleşmiş Milletler kararlarına uygun bir karar vereceğini zannediyorum, ümit ediyorum."


0 Yorum

Yorum Yap