İsrail'de neler oluyor?

Başbakan Netanyhu'nun ırkçı tavırlarının ve politikalarının İsrail'de bazı çevreler tarafından eleştirildiği biliniyordu. Son gelişmeler artık yargının da Netanyahu'ya kızgın olup olmadığını sorgulatıyor.

EYLEM | HABER MERKEZİ

Hakkındaki yolsuzluk iddiaları sebebiyle sıklıkla eleştirilen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, özellikle muhalefetin çağrıları sonucu harekete geçen savcılık soruşturması kapsamında "yabancı devlet adamlarından uygunsuz hediyeler aldığı" iddiasıyla ifade verdi.

Hakkında doğrudan bir soruşturma açılmayan Netanyahu, sorguda tam üç saat terletildi.

NETANYAHU'YA TEPKİ VAR

Başbakan ırkçı ve askerlerin "geniş yetki sahibi" gibi davranmasına sebep olan politikaları sebebiyle eleştiriliyor. Bunun son meyvesi de dün görülen dava oldu.

Yaralı Filistinli Abdulfettah Şerif'i yerde yatarken kafasından vurarak öldüren İsrail askeri Elor Azaria'nın bu görüntüleri İsrailli insan hakları kuruluşu B'Tselem tarafınran Youtube'da paylaşılmıştı. Bunun üzerine ordudan uzaklaştırılan, tutuklanan ve yargılanan İsrail askerinin duruşmalar boyunca rahat tavırları dikkat çekiyordu.

Zaman zaman mahkemeye de saygısızlıkta bulunan ve uyarılan askerin bu tavırlarının en önemli sebebi bizzat Netanyahu'nun verdiği destekti.

Bu sebeple de çok eleştiri alan Netanyahu, dünkü duruşma ile karara bağlanan dava sonrası şok yaşadı. Zira asker "taksirle adam öldürmekten" suçlu bulundu. Elor Azaria 20 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabilir.

NETANYAHU PAÇALARI SIVADI

Yargının eline düşen askerini siyasi manevralarla kurtarmaya çalışan Netanyahu, asker için "af çağrısında" bulundu.

Twitter'dan açıklama yapan Netanyahu, "Bugün her şeyden önce Elor Azaria, onun ailesi, İsrail askerleri, benim de aralarında bulunduğum birçok vatandaş, anne ve babalar için zor bir gün. Elor'un affedilmesini destekliyorum" dedi.

CUMHURBAŞKANI DA AYNI GÖRÜŞTE

Af yetkisini elinde bulunduran İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, zaten bir yazılı açıklama yapmış ve "Elor Azaria için af başvurusunda bulunulması halinde bunu uygulamadaki standartlar ve ilgili makamların tavsiyeleri doğrultusunda değerlendireceğim" demişti.


0 Yorum

Yorum Yap