İran - IKBY arasında 'Suudi Arabistan' krizi

İran, Barzani'nin Kuzey Irak'taki Suudi Arabistan Konsolosluğu tarafından İran karşıtı gruplara silah temin edilmesine izin verdiğini iddia etti. IKBY ise yalanladı.

EYLEM | HABER MERKEZİ

İran dini lideri Ali Hamaney'in Yüksek Askeri Danışmanı Tümgeneral Yahya Rahim Safevi, Barzani'yi Suudi Arabistan ile işbirliği yapmakla suçladığı açıklamasında bir de tehditte bulundu.

İran'ın yarı resmi haber ajansı Tesnim'in haberine göre Safevi şu açıklamaları yaptı:

"Suudi Arabistan, İsrail ve Amerika Birleşik Devletleri'nin arası çok iyi. Barzani, Kuzey Irak'taki Suudi Arabistan Konsolosluğu tarafından İran karşıtı gruplara silah temin edilmesine izin veriyor.

Iraklı Kürtler 'Aryan' ırkındandır ve kökleri de İran'a dayanır. İran'a da ilgi duyarlar ancak bu politik oyunlara girerlerse İran'ın onlara yardım edip etmeyeceği belli olmaz."

Safevi, İran'ın Barzani yönetimiyle ilişkilerinin aksine Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB) lideri ve Irak'ın eski cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin grubuyla ilişkilerinin daha iyi durumda olduğuna dikkati çekti.

Barzani hükümetinin Irak'taki merkezi hükümetten uzaklaşma çabası içinde olduğunu savunan Safevi, bundan hoşlanmadıklarını ifade etti.

BARZANİ HÜKÜMETİNDEN AÇIKLAMA

IKBY hükümeti tarafından yapılan yazılı açıklamada şunlar kaydedildi:

"Safevi'ye, bölgesel hükümetin İran üzerinde tehdit oluşturduğunu ispatlayacak bir belge sunması için meydan okuyoruz. Herhangi bir tarafın bu şekilde bölgesel hükümete karşı davranış içerisine girmesini kabul etmeyeceğimizi teyit etmek istiyoruz. Komşu bir ülke yöneticisinin bölgesel hükümete iftira atıp yersiz suçlamalarda bulunması bizi üzüyor. Ümit ediyoruz ki, Safevi'nin sözlerinin İran'ın resmi siyaseti değildir. Yahya Rahim Safevi gibi kişilerin bu tür sözleri sarf edip, tehditler savurması ilk defa meydana gelen bir şey değil. Bu yüzden kullanılan sözler ve savrulan tehditler için bir sınırın konulmasını talep ediyoruz. Çünkü bölgesel hükümet hiçbir şekilde bu tür tehditleri kabul etmiyor. Eğer her iki taraf arasında güvenlikle ilgili bir husus varsa, daha önce ortak kurulan komisyon aracılığıyla masaya yatırılması lazım."


0 Yorum

Yorum Yap