Irak Ordusu Musul'a girdi!

Irak Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Musul merkeze giren ilk güç Irak Ordusu oldu.

EYLEM | HABER MERKEZİ
PINAR HİLAL BALTA

CNN'e açıklama yapan Irak Savunma Bakanlığı Sözcüsü Tahsin İbrahim, 9. Zırhlı Tugayın Musul'a girdiğini söyledi. Ordu güçleri, Musul'a girdikleri anda ilk olarak Al Intisar mahallesine baskın düzenledi.

TÜRKİYE - IRAK SAVAŞI UYARISI

Independent Gazetesi'nden Patrick Cockburn de bugün yayınlanan yazısında Musul Operasyonu'nun Türkiye-Irak arasında bir savaşı tetikleyebileceğini yazdı. Türkiye'nin kendisini Musul ve Irak'ın kuzeyindeki Sünni Arapların hamisi olarak gördüğünü yazan Cockburn, IŞİD'in kentin batısında oturan topluluklardan daha çok destek gördüğünü ve bu sebeple o tarafa geçebileceğini belirtti. "Türkiye'nin teröre, bölgedeki kaosa destek verdiği" yönünde bir tablo çizen yazar, Türkiye'nin bölgeye asker sevk etmeyeceğini fakat YPG'nin ve ya Haşdi Şabi'nin toprak edinmesi durumunda bu tavrın değişebileceğini yazdı. "Yıllar süren savaşlardan sonra buradaki gruplar birbirine nefret besliyor ve Ezidiler, Kürtler ve Hıristiyanlar hep birlikte Sünni Arap komşularını IŞİD'in katliamlarına sessiz kalmakla suçluyor" diyerek mezhep ve etnik çatışamlara bri meşruiyet kazandırmaya çalışan yazar, Sünniler'in genel olarak IŞİD'i desteklediği yönünde bir imada bulundu.

HAYDAR İBADİ'DEN SERT SÖZLER

Dün akşam Telafer'den bir heyeti kabulü ardından açıklamalarda bulunan Irak Başbakan'ı Haydar İbadi, Türkiye'ye tehdit dolu ifadeler kullandı. Ayrıca Türkiye'nin IŞİD gibi kullanıldığını söyleyen İbadi şunları söyledi:

"Telafer'i çok yakında kahraman güçlerimiz geri alacaktır ve zaferimiz tüm iyilerin kötülere karşı zaferi olacaktır. Telafer'in birlik olması bizim için önemlidir. İki komşu devlet arasında savaş olursa bu savaşta iki devletin de kârı olamaz, çünkü bu savaş uzak bir ülke ile değil. Çatışma ve anlaşmazlıklar devam ederse iki halkın da kaybı olur ve her iki ülke zarar görür. Bu yüzden savaşa istekli değiliz. Bazıları kendilerinin Iraklı olduklarını iddia ediyorlar ancak Türkleri bize karşı devamlı tahrik ediyorlar ve iki devleti birbirine salmak için gayret gösteriyorlar. Bu bana çok şaşırtıcı geliyor. Türkiye ile diplomatik kanallar açtık ve konuyu sakinleştirmek için diyalog kurduk. Bu vesileyle bazılarının yalan bilgiler aktardığını keşfettik. Bunların tek amacı Türkiye'yi krize sürüklemek. Bunlar Türkiye, Irak'a geldikten sonra başa geçmeyi hayal ediyorlar, IŞİD ile yaptıkları hatayı şimdi yine tekrarlıyorlar. Zaten IŞİD'in Musul'a girişini bunlar kolaylaştırmıştı. Türkiye dahil her devletin sabit bir yöntemi vardır; kendi çıkarını düşünür, onun bunun hatırı için ordusunu başka ülkeye sokarak feda etmez. Şu ana kadar Türkiye ile çatışmayı önlemek için büyük çaba sarf ediyoruz. Ama açıkcası, Allah göstermesin, eğer Türk Silahlı Kuvvetleri Irak'a pervasızca girdiği takdirde bedelini ödeyecektir. Iraklılar birliktir ve birlikte bu saldırıya karşı duracaklardır. Bu toprak ve egemenlik bizimdir. Sadece biz sizi istediğimizde ve size ihtiyaç duyduğumuzda bir arkadaş, müttefik ve komşu olarak gelip misafirimiz olursunuz. Ama Irak'ın egemenliğine ve halkının iradesine saygı göstermeden, zorla girmeyi tercih ettiğiniz işin tek adı saldırıdır. Sonunda her saldırı ulusal bir eylem."

TÜRKİYE'DEN CEVAP

Antalya'da düzenlenen Turkish Airlines Open 2016 Golf Turnuvası'nın basın toplantısına katılan Çavuşoğlu, şunları söyledi:

Biz dostluk mesajı veriyoruz, İbadi kışkırtıcı mesajlar veriyor. Ondan sonra biz cevap verdikten sonra da İbadi, ‘Dost ülkelere, bizim gönderdiğimiz kişilere, büyükelçimize ‘Ya biz zaten zor durumda bir ülkeyiz bizi zor durumda bırakmayın bize böyle açıklamalar yapmayın' diyor. Sen niye yapıyorsun.


0 Yorum

Yorum Yap