'Güç gösterisi yapıyoruz ama araziyi göremiyoruz'

ABD'nin El Bab'da pazularını gösterip yumruklarını sallamaması hala tartışılıyor.

EYLEM | HABER MERKEZİ

Tam da Erdoğan'ın "koalisyon Fırat Kalkanı'na destek vermiyor" açıklamaları gündemdeyken, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "ABD uçakları El Bab'da IŞİD'i vurdu" bilgisini paylaştı.

Fakat ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Peter Cook, bunun tam tersi bir açıklama ile "Uçakları kaldırdık, güç gösterisi yaptık, sonra geri indirdik" dedi.

Konu bayağı su götürdü. Götürmeye de devam ediyor.

Müttefikten başka her şey olan, olabilen ABD'nin bunu neden yaptığı IŞİD'e karşı kurulan koalisyonun sözcülerinden, ABD Hava Kuvvetleri Albayı John Dorrian'a soruldu.

Dorrian soruyu şu şekille cevapladı:

Yakın mesafe hava desteğinde temel kural zarar vermemektir. Eğer sahada neyi vurduğunuzu görmenizi sağlayacak güçleriniz yoksa bir hava saldırısıyla yerdeki güçlere yardımdan çok onları tehlikeye atarsınız. Orada yapabileceğimiz operasyonu yaptık. Ve o zaman yapılabilecek en doğru şeyi yaptık ve o da hava koşullarından kaynaklı kısıtlamalardan dolayıydı. Düşman güçlerinin nerede olduğuna, dost güçlerin nerede olduğuna dair iyi bir kanaat oluştuğunda sizin de söylediğiniz gibi nerede bulursak vururuz.

OYSA BİR GÜN ÖNCE SALDIRI YAPILMIŞTI


Cook'un "güç gösterisi" açıklamasının olduğu gün ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) öncülüğünde IŞİD ile mücadele kapsamında oluşturulan Özkararlılık Operasyonları Birleşik Görev Gücü (CJTF-OIR) tarafından yapılan bir açıklama ise dikkat çekti.

Açıklamada, koalisyon saldırılarının başlangıçtan bu yana Irak ve Suriye'de 188 sivilin "yanlışlıkla" öldüğü belirtildi.

Yanlışlıkla sivil öldürmeyi göze alıp saldırılar düzenleyen ABD, nasıl olur da o gün "hava pusluydu, ateş etmedik" diyebilir?


0 Yorum

Yorum Yap