Filistinli köylülerin susuzluk çilesi

Terör devleti İsrail'in Filistin köylerini susuzlukla terbiye etme çalışmaları devam ediyor. Su vanalarının kontrolünü elinde bulunduran İsrail, işgal altındaki Batı Şeria'ya haftada yalnız 2 saat su veriyor.

Kaynak: Al Jazeera
Çeviri: Süeda Kaya

Batı Şeria'nın Kafr al-Deek köyünde yaşayan Enes Taha çaresizlik içinde her gün hava tahminlerini kontrol ettiğini söylüyor.

"Su krizinin başladığı Haziran ayından bu yana belediye yalnızca iki haftada bir defa, 1 saatliğine su veriyor. Her gün hava tahminlerini takip ediyorum. 3 hafta önce yağmur beklendiğini söylediler, hala yağmadı. Elimden gelen tek şey Allah'a dua etmek."

Batı Şeria'da birçok bölge ciddi bir suzuzluk sıkıntısı içinde. Salfit, Cenin ve El Halil şehirleri art arda 40 gün susuz kaldı.

Haziran ayı ortasında Beytüllahim kentinde bir grup vatandaş, su kesintilerini protesto için günlerce oturma eylemi yaptı.

Al Jazeera'ye konuşan Taha, "Çok sıkıntılı bir durum. Kullacağım her bir damla su için öncelik sırası belirliyorum. Banyoda ve mutfakta kullanacağımız su, içme suyumuz dahi çok kısıtlı. Bazen haftalarca çamaşır yıkamadığımız, evlerimizi temizlemediğimiz oluyor. Hava çok sıcak ve tozlu. Çok yorgunuz." diyor.

Suyun kendisinden çok su faturasının geldiğini söyleyen Filistinliler, kapılarının önüne gelen su faturalarıyla dalga geçiyorlar. İçme suyu fiyatlarının fırladığı Batı Şeria'da aileler, kendilerini kıt kanaat geçindiren maaşlarının yüzde 30'unu içme suyuna harcıyor.

(...)

Suçlamalara suçlamayla karşılık veren İsrail, Filistinlilerin kendilerinden her gün 5 bin  m3 su çaldığını iddia ediyor.

Vanaları istediği zaman açıp kapatan terör devleti, suyun bölgeye eşit miktarda dağıltığını söylüyor.


0 Yorum

Yorum Yap