Eski MİT Müsteşarı'ndan Oslo ve Habur açıklamaları

Eski MİT Müsteşarı Emre Taner, 15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu'na ifade verdi.

EYLEM | HABER MERKEZİ

44 yıl boyunca Milli İstihbarat Teşkilatı'nda görev yapan ve 7 yıl önce emekliye ayrılan Emre Taner, ilk kez kamuoyuna açık şekilde Kürt sorununun çözümü için başlatılan süreci, Oslo Görüşmelerini, Habur'da yaşananları, 7 Şubat MİT krizini ve Gülen örgütünü anlattı.

İşte Taner'in çok dikkat çeken Oslo ve Habur ifadeleri:

"Oslo ihanet değildir"

"7 Şubat'ta Fethullah Gülen, Hakan Fidan ve beni yargı önüne çıkarmak için kumpas kurdu. Ben 'KCK'nın kurucusu'yum. Allah'ın işine bakın. Doğru düzgün bir iddianame yazılır. Diyarbakır doğumluyum. Babam askerliğini yaparken orada doğmuşum. Kürtlere karşı değilim. Devreye giriş sebebim de budur. Devletin aklı ile yola çıkılmıştır. Bir yığın teması risk alarak yaptık. Korkmadık. Biz Oslo sürecine yabancılar Kürt meselesini oyuncak yapmasın diye girdik. Zavallı Türkiye seyrediyor. Bizim baş başa kalmamız lazım bu grupla.

Oslo ihanet değildir. Her yerde sapına kadar konuşurum. Gizli servisler mayını temizler arkadan siyaset girer. Hıyanet içinde kaldılar. Ne protokol, ne anlaşma vardır. Hadise budur, bunlar konuşulmadı. Bir gün söyleyecektim, burası vesile oldu.

Yabancılar, (Türkiye'nin) kanatlanmış ülke olmasını istemediler. Örgüt içindeki bazı kadrolar istemedi. Bazılarıyla yüz yüze görüştüm. 500 kadro ne olacak dediler. Tutuklanacağız dediler. Norveç'te oturun dedim. Hangi parayla? 60 yaşına gelmişler. Emeklilik yok, ölüm var. Bu olmadı. Önlerine doğru bir harita konmadı.

Habur'da tıkandı, ihanet değildir. Silahların bırakılmasına çalışıyoruz. Bu kadrolar olduğu gibi Türkiye dışına çıkacak, uluslararası bir rehabilitasyon olacaktı."

Cemaatin etkisi neydi?

“Cemaat, bu çözüm sürecinin hükümet eliyle başarılmasından rahatsızdı. Daha açık cevap olmaz herhalde.”

Oslo'yu kim sızdırdı?

“Tek defada cevap zor. Rufailer (gülerek). Çözümün olmasını istemeyenler sızdırdı. Norveç, İngiliz gizli servisi hattını bağlamış. Yabancı gizli servislerin enstrümanı haline gelmiş. Türkiye'nin Kürt meselesini çözmek istemeyenler vardır. FETÖ, bu hükümetin çözmesinden rahatsız olmuştur.”

Oslo'yu kim önerdi?

“Temas edelim diye biz teklif ettik. 'Bakanlar Kurulu'na anlatın' denildi. 5-6 saat anlatıldı. MGK'da Sezer zamanında alınmış kararla başladı. İktidar büyük risk aldı.”

Çözüm süreci parlamento eliyle yürüseydi ne olurdu?

“Bizim arzumuz buydu. İmralı'nın arzusu da buydu. Eğer böyle olsaydı, Habur, Oslo yaşanmazdı. Siyasi iktidarın kendi tercihi, aldığı kararla, ‘Şimdilik böyle yürüsün' dendi. O dönemde birçok seçim vardı. Türkiye'nin eylemsiz günlere ihtiyacı vardı.”

Habur'da süreç neden bozuldu?

“Sürecin bozulmasında FETÖ'cü polislerin büyük rolü var. O gece Beşir Atalay ve ben telefon görüşmemiz devam ediyor. Öyle bir iş oldu ki, şaşkınlık içinde kaldık. Büyük yanlış. Dağdan çocuklarınız gelecek diye ailelere haber salındı. Orada oyun oynandı. Tersine infial gösterisine dönüştürüldü. Sınırdaki oyun budur.”

 


0 Yorum

Yorum Yap