Calais boşaltılıyor...

Fransa'nın Calais kentindeki sığınmacı kampı Jungle'ın (orman) tahliye işleminde sona yaklaşıldı.

EYLEM | HABER MERKEZİ
PINAR HİLAL BALTA


6500'den fazla sığınmacının kaldığı Jungle bu sabah saatlerinden itibaren boşaltılmaya başlandı. Tahliye için 1200'den fazla polis görevlendirildi.

VALİ BUCCİO: BENİM İÇİN KİŞİSEL OLARAK DA ZOR BİR GÜN

Fransa ve İngiliz hükümetlerinin ortak düzenleyeceği operasyona ilişkin Calais Valisi Fabienne Buccio, tahliyenin detaylarına ilişkin dün bir basın toplantısı düzenledi. Buccio, tahliyenin sabah Fransa saati ile 08.00 itibarıyla başlayacağını ve tahliyenin detaylarının bugün(dün) sığınmacılarla paylaşıldığını aktardı. Buccio, "Bugün benim için kişisel olarak da zor bir gün. Hem insan onuruna hem de Fransa'ya yakışır bir tahliye olacak. Tüm sığınmacılar bugün yapılan toplantıyla bilgilendirildi" ifadesini kullandı.

İŞİÇLERİ BAKANINDAN AÇIKLAMA

İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Pierre Henry Brandet de tahliyede herhangi bir karışıklığa geçit vermemek için hem bakanlık hem valilik olarak ellerinden geleni yapacaklarını ifade etti. Brandet "Çok sayıda polis ve güvenlik gücünün görev yapması kampın ve kamptakilerin güvenliği için. Tahliyenin polis gücüyle yapılacağı algısı doğru değil. Tahliyeyi provoke etmeye çalışan kişi ve gruplar içeri sokulmayacak. Dileriz her şey umduğumuz gibi geçer" ifadesini kullandı.

OPERASYONUN 4-5 GÜN SÜRMESİ BEKLENİYOR

Sığınmacıları bilgilendirmek için Jungle'a gelen Fransa Göçmenlik Ofisi (OFII) Genel Direktörü Didier Lechi de operasyonun 4-5 gün sürmesinin beklendiğini belirtti.
Paris'in içinde bulunduğu Ile de France ve Korsika dışında sığınmacıların Fransa'nın tüm bölgelerine dağıtılacağını anlatan Lechi, şöyle konuştu: "Fransa'da zaten yeteri kadar sığınmacı var. Korsika için de uçağa binmek gerektiği için bu 2 bölge dışında sığınmacıları Fransa'nın çeşitli bölgelerine göndereceğiz. Onlara 2 bölge seçeneği sunacağız, ikisinden birini seçecekler. İngiltere'de ailesi olanlar, İngiliz hükümetinin de onayıyla aile birleşmesi talebinde bulunabilecekler. Bir kısmı hala Fransa'ya sığınma başvurusu yapıp yapmayacağına karar vermiş değil. Onlar da geçici karşılama merkezinde birkaç hafta kalabilecek."

2500 KİŞİNİN AYRILMASI KARARLAŞTI

İlk gün yaklaşık 2500 mültecinin kampı terk etmesi bekleniyordu. Fakat bir grup sığınmacı polis ile çatışmaya girdi. Sığınmacılar polis müdahalesine seyyar tuvaletleri yakarak direnmeye çalıştı.

Buradan ayrılan sığınmacılar, kamp yakınında kurulan karşılama merkezine geçti. Merkezde gruplara ayrılacak olan sığınmacılar, birkaç hafta içerisinde ülkenin çeşitli bölgelerinde bulunan sığınmacı merkezlerine gönderilecek.

ŞUBAT'TAKİ OLAYLAR

Polis, kampın şubat ayındaki kısmi tahliyesi sırasında, çadırlarını terk etmek istemeyen sığınmacılara sert müdahale etmiş, tahliye bir hafta sürmüştü.

KAMPTAKİ YALNIZ ÇOCUKLAR

Kamptaki yaklaşık 1300 yalnız çocuğun ise nerey egönderileceği açıklanmadı.

İNGİLTERE iLE EGÖRÜŞÜLÜYOR

Cuma günü Fransa İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada bu konuda İngiltere'yle görüşmelerin sürdüğü ifade edilmişti.

KAMPTAKİ DEMOGRAFİ

Yaşları genelde 15 ile 35 arasında değişen kamp sakinlerinin çoğu Afganistan, Suriye ve Eritre gibi ülkelerden gelerek İngiltere'ye ulaşmaya çalışıyor. Ancak Avrupa Birliği'ndeki “ilk ayak bastığın AB toprağına iltica edebilirsin” yasası, bu isteklerine engel.

IRKÇI TEHLİKELER

Öte yandan aşırı sağın kalesi olarak bilinen Calais'de ırkçı grupların hedefi olan sığınmacıları gidecekleri merkezlerde de benzer tehlikeler bekliyor. Özellikle muhalefetteki Cumhuriyetçiler Partisi'nin yönetimde bulunduğu bölgelerde, sığınmacıların gelmemesi için kampanya başlatılırken Elabe Araştırma Kuruluşu'nun düzenlediği ankete göre Fransızların yüzde 56'sı sığınmacıların kendi şehirlerinde ağırlanmasına olumsuz bakıyor. Yabancı karşıtı tutum belli bölgelerde ise kabul merkezlerine kimliği belirlenemeyen gruplar tarafından yapılan saldırılara dönüştü. Paris'in Forges les Bains adlı banliyösünde sığınmacıları ağırlaması beklenen kabul merkezi kundaklanırken, ülkenin batısındaki Saint-Brevin ve güneydoğusundaki Saint Hilaire du Rosier kentlerinde ise sığınmacı merkezleri ateşe verildi. Yaklaşık 170 sığınmacı kabul etmesi beklenen güneydeki Beziers kentinin aşırı sağcı tutumuyla bilinen Belediye Başkanı Robert Menard ise şehrin pek çok yerine astırdığı afişlerle hükümetin planını eleştirdi.

İNGİLTERE'YE GEÇMEYE ÇALIŞAN MÜLTECİLERE DUVAR İNŞAA EDİLECEK

Fransa, sığınmacıların yaşadığı kampların insani olmayan koşulları yüzünden uzun zamandır Avrupalı insan hakları dernekleri ve sivil toplum örgütlerinin tepkisini çekiyor. Bölgedeki sığınmacılar, hava karardıktan sonra Calais'den İngiltere yönüne hareket eden kamyon ve tırlara tırmanarak Manş Denizi'ni aşmaya çalışıyordu. Bazı sığınmacılar araçların altında ezilerek can vermişti.

Sığınmacıların ana yola çıkmasının önüne geçmek için geçtiğimiz aylarda İngiltere ve Fransa kampın etrafına bir duvar inşaa etme kararı almış ve temel atma çalışmalarına başlamıştı. Göçmenlerin araçlara kaçak binmelerinin önüne geçmeyi hedefleyen duvar inşasının tüm masrafları İngiltere tarafından karşılanacak. 2,7 milyon avroya mal olacak duvar, göçmenlerin yaşadığı kampın yanında bulunuyor. Liman girişinden itibaren otoyolu sağlı sollu örülecek duvar ile daha önce çekilen tel örgüler de güçlendirilecek.

Birçok giriş noktası ile otoyola erişimin sağlanacağı duvar boyunca ışıklandırma bulunacak ve 24 saat kameralarla yola giriş ve çıkışlar gözetlenecek.


0 Yorum

Yorum Yap