Bazıları daha eşit bu hayatta

PKK'nın çocuk savaşçı kullandığını belirten İnsan Hakları İzleme Örgütü, Iraklı, Suriyeli ve Yezidi çocuklarla ilgili bir rapor ortaya koydu. Gözlerimiz bizim çocuklarımızı aradı... Ya onlar?

EYLEM | HABER MERKEZİ

İnsan Hakları İzleme Örgütü PKK ile ilgili bir rapor yayınladı.

Al Jazeera'den Can Hasasu'nun haberleştirdiği rapora göre "PKK ve uzantılı gruplar, Iraklı Kürt ve Yezidi çocukları silah altına alıyor. Ögütten ayrılmak isteyenlere baskı uyguluyor."

KİM BU "GRUPLAR"?

Raporda ismi geçen gruplar şunlar: Irak'ın Suriye sınırında yer alan Sincar (Şengal) bölgesinde PKK uzantılı YPG ve YBŞ (Şengal Direniş Birlikleri)

ÇOCUK KAÇIRIYOR

Raporda PKK'nın, ayrılmak isteyen çocukları kaçırdığı ve baskı uyguladığı not ediliyor.

29 OLAY

Aktarılana göre Uluslararası İnsan Hakları İzleme Örgütü, şimdiye kadar Kuzey Irak'ta çocuklara yönelik 29 vakıa tesbit etmiş.

"ASLINDA SUÇ"

İnsan Hakları İzleme Örgtü Çocuk Hakları Bölüm Başkanı Zama Coursen-Neff, kız ve erkek çocukların aileleri ile yaşamaları ve okula gitmeleri gereken bir yaşta silah altına alınmalarının suç olduğunu söylüyor.

ULUSLARARASI HUKUK (?)

Uluslararası hukuka göre, PKK gibi silahlı grupların 18 yaş altı çocukları, kesinlikle, silah altına almaması ve tehlikeli bölgelerde kullanmaması gerekiyor. Uluslararası hukuk kuralları çocuklar gönüllü olsa bile bunu yasaklıyor.

Rapordan bölümler:

"YEZİDİ ÇOCUKLARA ŞİDDET UYGULANIYOR"

"HPG savaşçıları, 13 yaşındaki Yezidi kızı, komutanı ile tartıştığı gerekçesiyle feci şekilde dövdü. Yediği dayak sonucu bacağı kırılan Yezidi kız çocuğu, kaçmaya çalışsa da, HPG'liler onu evinden geri aldı. Bölge sakinlerinin tanıklığına göre küçük kız, HPG'lilerle gitmemek için evin çatısından kendini atmakla tehdit etti. Ancak başarılı olamadı."

"OKULLAR EĞİTİM KAMPINA ÇEVRİLDİ"

"İnsan Hakları İzleme Örgütü'ne göre PKK, Sincar'ın Hanesor bölgesindeki ‘Temim Erkek Ortaokulu'nu eğitim kampı olarak kullanıyor."

"KANDİL'E GÖTÜRÜYOR"

"PKK, çocukları doğrudan çatışma bölgelerine göndermediği durumlarda bile onların yaşamını riske atıyor. PKK, çocuk savaşçıları Türk Hava Kuvvetleri (THK)'nin daha önce defaatle bombaladığı Kandil kamplarına da gönderiyor."

"IRAK MERKEZİ HÜKÜMETE BİR DUR DEMELİ"

“YBŞ'ye maaş veren Bağdat merkezi Irak yönetimi, örgüte çocuk savaşçıların lağvedilmesi için baskı yapmalıdır.”

TÜRKİYE'NİN ÇOCUKLARI NE OLACAK?

Türkiye'nin özellikle Güney illerindeki çocukların örgüte katıldığı, kaçırıldıkları, ailelerin bunların peşine düştüğü biliniyor...

HDP vekillerinin yakasına yapıştıklarını dahi görmüştük.

Söz konusu raporda bu illere, kaçırılma vakalarına ve ailelerin acılarına neden değinilmediği merak ediliyor?

Raporda, PKK'nın çocukları Kandil'e götürdüğü aktarılırken dahi bir devlet olan Türkiye Cumhuriyeti'nin Silahlı Kuvvetlerinin dağı bombalıyor olması "olumsuz bir şekilde aksettiriliyor."

Yine raporda çocukları kendine kalkan yaptığı, cephelere sürdüğü ve çatışmaların ortasına taşıdığı için ölümlerden PKK sorumluyken, Türk Hava Kuvvetleri anılarak "Türkiye'nin suçlu olabileceği" gibi soru işaretleri oluşturulmaya çalışılıyor.

Raporda Türkiyeli çocuklara çok küçük bir alan ayrılması da dikkat çekiyor.

Avrupalı "dostlarımız" için PKK'nın kaçırdığı Iraklı, Suriyeli çocuklar, "uğruna rapor hazırlanmaya değer" fakat Türkiyeli çocuklar için bir cümle kullanıp geçebilirler...

Biliyoruz. Herkes eşit ama bazıları daha eşit bu hayatta...


0 Yorum

Yorum Yap