Aydınlık gazetesi kimin?

Gedi.com.tr olarak medya alanında yayın yapan gazeteler ve internet siteleri ile ilgili kamuoyunu bilgilendirecek içerikler hazırlamaya başladık. Pek çok gazetenin sahibini, yayın çizgisini, yazarlarını, ortalama tirajlarını ve Türk basınındaki serüvenini sizler için araştırdık. İşte Aydınlık gazetesinin sizler için derlediğimiz kimliği:

Kendisini Şefik Hüsnü Değmer tarafından 1921 yılında çıkarılan Aydınlık gazetesine nispet eden gazete resmi olarak Görev Basın ve Yayıncılık Ticaret Anonim Şirketi bünyesinde yayın yapmaktadır. 1970'li yıllarda yaşanan kargaşalı dönemde Türk politik hayatına dahil olan gazete Doğu Perinçek'in liderliğini yaptığı Vatan Partisi ile aynı çizgide yayın yapmaktadır. Esasen Maoist bir çizgide bulunan Doğu Perinçek, Türkiye'deki sosyalist çevrelerin en tartışmalı isimlerinden birisidir. Uzun süre haftalık gazete olarak çıkan Aydınlık gazetesi 2011 yılı Mart ayından itibaren günlük yayımlanmaya başlamıştır. Dış politikada Avrasyacı iç politikada ise küreselleşmeye karşı ulusalcı bir yayın politikası takip eden gazete, Ergün Gedek tarafından yönetilse de diskuru Doğu Perinçek tarafından belirlenmektedir. 2013 sonrası internet yayınlarını oldukça güçlendiren gazete, Türk medyası içerisinde kendisine özgü bir ağırlığa sahiptir. Ayrıca teorisyen bir yazar kadrosuna sahip olan gazete, Rıza Zelyut ve Sebahattin Önkibar gibi kamuoyunda tanınan popüler isimlere de sütunlarında yer vermektedir. 

Ortalama tirajı 50.000 ila 55.000 arasında seyreden gazetenin dağıtımı bayi üzerinden olup okuyucularının ekseriyeti Vatan Partisi seçmenlerinden oluşmaktadır. Gazetede ayrıca Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, İsmet Özçelik, Mustafa Pamukoğlu, Soner Polat, Esin Ergenç, Tunca Arslan, Ersin Dedekoca ve eski bakanlardan Ufuk Söylemez gibi isimler köşe yazarlığı yapmaktadır. 


0 Yorum

Yorum Yap