Arşivlerindeki Musul ve Kerkük...

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Arşiv Dairesi, gündemin bir numaralı maddesi haline gelen musul ve Kerkük'ün tapularını yayınladı.

EYLEM | HABER MERKEZİ

IŞİD'e karşı başlatıldığı propagandası eşliğinde devam eden operasyon ile gündeme gelen Musul ve Kerkük hakkında iki belge ortaya çıktı. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Arşiv Dairesi tarafından açıklanan belgeler, bu toprakların Devlet-i Ali Osman'a ait olduğunu belirten tapular.

Daire Başkanı Zeynel Abidin Türkoğlu, konu ile ilgili şu bilgileri verdi:

Kerkük'ün 1909 yılını ihtiva eden bir adet defteri var. Musul'un ise 51 adet defteri var. Musul'unkiler 1847-1917 yılları arasını kapsıyor. Musul ve Kerkük'e ait zabıt kayıt defterlerinde 77 bin 63 adet tapu kaydı mevcut.

Bu kayıtlar 2 nüsha olarak tutulmuş, bir tanesi merkezde bir tanesi de mahallinde kalmıştır. Şu anda mahallinde kalan defterlerin durumunu biz açıkçası bilmiyoruz. Yalnız bizim elimizdeki defterler çok sağlam bir şekilde muhafaza edilmektedir.

Bu tapu kayıtları, bizim, oralarda bulunduğumuzun ve zamanında oraların bizlere ait olduğunun, bizim oralarda hak talep etme durumunda olduğumuzun belgelerdir. Bu belgeler hep Osmanlı Devleti'nin arşivindeydi. Osmanlı arşivinden de Türkiye Cumhuriyeti'nin Tapu Kadastro Arşivi Genel Müdürlüğüne devroldu. Biz bunları halen muhafaza etmekteyiz etmeye de devam edeceğiz.

4_1
3_1
1_2
5_1


0 Yorum

Yorum Yap