ABD, YPG'ye silah veriyor ama PKK'ya geçmeyeceğini düşünüyor

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Cook, PYD’ye verilen silahların PKK’nın eline geçmeyeceğinden emin olup olmadıkları sorusuna 'Ortaklarımız bize bunu taahhüt etti' dedi.

EYLEM | HABER MERKEZİ

Basın toplantısında konu ile ilgli soruları cevaplayan Cook'un girdiği diyaloglar şu şekilde:

SDG sözcüsü hafta sonu, ABD'nin tanksavar füzeleri verdiğini söyledi. Bunu doğrulayabiliyor musunuz?

- Özellikle böyle bir açıklama hakkında bilgim yok. Ama bildiğiniz gibi, SDG içinde araç ve askeri mühimmat verdiğimiz bazı gruplar var, özellikle Suriye-Arap Koalisyonu...

Bu tarz silahların, örneğin füzelerin PKK'nın eline geçmeyeceğinden ne kadar eminsiniz?

- Bildiğiniz gibi, ortak kuvvetlerimize araç ve mühimmat sağlama kararı, bu ortaklarımızdan aldığımız taahhütlere dayanıyor. Ve sağladığımız askeri mühimmat ve gereçleri kontrol etmek gibi taahhütlerine bağlı kalmalarını bekliyoruz. Ortaklarımızı sadık kıldığımız taahhütler bunlar. Bunun böyle devam edeceğini umuyoruz.

Peki ABD'nin verdiği silah ya da mühimmatın Suriye'de farklı ellere geçtiğine dair bir bulgu var mı elinizde?

- Bunlar bize verilen taahhütler. Bu işlemin bir parçası. Bu taahhütlerine bağlı kaldıkları sürece, bu sebeple ortak güçlerle devam edeceğiz. Bu kesinlikle bizim beklentimiz.

SDG NEDİR?

PKK'nın Suriye'deki kolu PYD'nin silahlı kanadı olan YPG'ye verilen destek Türkiye'nin tepkisine sebep olunca ABD, bu desteği 2015 Ekim ayından itibaren yeni bir yapı oluşturarak devam ettirmeye başladı. Bu tarihte sınırlı sayıda Arap, Süryani ve Türkmen gücü de YPG'ye katarak Suriye Demokratik Güçlerini oluşturdu. SDG'nin omurgasını ve komutasını yine YPG oluşturuyor.

PEKİ GERÇEKTEN ÖYLE Mİ?

PKK ile yakın ilişkisi artık herkesçe malum parti Halkların Demokratik Partisi vekillerinin de gözaltına alınıp, tutuklandıkları bir dönemde neden bunları yaşadıklarını bir düşünelim...

Vekillere yönelik başlıca suçlamalar "terör örgütü propagandası" , "terör örgütüne destek vermek" ve "6-8 Ekim olayları" şekilnde.

Bu suçlamalara dayanak olarak:

- PKK cenazelerine katılan HDP'li isimler

- "Pe Ke Ke" sizi tükürüğünde boğar" diyen Faysal Sarıyıldız

- Yine aracında uzun namlulu silahlar bulunan Faysal Sarıyıldız

- Yasin Börü ve arkadaşlarının katledildiği o günlerde "sokağa çıkın" diyen Selahattin Demirtaş

- "Biz sırtımızı YPG'ye, YPJ'ye, PYD'ye yaslıyoruz" diyen Figen Yüksekdağ

örnek gösterilebilir.

YPG'YE GİDEN SİLAHLAR PKK'YA GEÇMEZ Mİ?

Karar sizin.

 


0 Yorum

Yorum Yap