AB 'R' yaptı

Türkiye ve AB arasında devam eden gerginlikte AB 'R' yaptı.

EYLEM | HABER MERKEZİ

Brüksel'de bulunan AB Bakanı Ömer Çelik, dün akşam AB ile ilgili bazı açıklamalarda bulundu. AB ile ilişkilerin gerginleştiği bu dönemde karşılıklı açıklamalar yapan Türkiyeli yetkililer ve AB Parlamento Başkanı Martin Schulz ile ilgli konuşan Çelik, Schulz ile son yaşanan "ekonomik yaptırım" konuları hakkında konuştuğunu ve Schulz'un "Ben böyle bir açıklama yapmadım" dediğini aktardı.

İşte Çelik'in açıklaması:

Görüşmede ‘Türkiye karşı ekonomik yaptırım kullanma' ifadesinin yanlış bir yaklaşım olduğunu, bunun kabul edilemeyeceğini ve hiçbir şekilde doğru bulunamayacağını, bunun Türkiye-AB ilişkilerine hizmet etmeyeceğini açık bir şekilde ifade ettim. Kendisi, böyle bir açıklaması olmadığını söyledi. ‘Ben bir yaptırımdan bahsetmedim. Sadece Gümrük Birliği ile ilgili konuların biraz zora girebileceğinden bahsettim' dedi. Biz de kendisine ‘Eğer yaptırımlarla ilgili bir açıklamanız yoksa, o zaman bu haberler çıktığı zaman kamuoyuyla paylaşmanızı gerekir' dedik”.

AB - TÜRKİYE İLİŞKİSİ GERGİN

Özellikle Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ile yaşanan tartışma Cumhuriyet Gazetesi ve HDP Operasyonu sonrası yükselerek devam etmişti.

Başbakan Binali Yıldırım Schulz'un "Türkiye, Cumhuriyet'e operasyonla kırmızı çizgiyi aştı" açıklamasına "Senin çizginin üzerine bir çizgi de biz çizeriz. Kırmızı çizgiyi bizde millet çizer" demişti.

Bunun üzerine "Türkiye'deki bu durumun böyle devam etmesi halinde Avrupa, ekonomik yaptırımlar dahil bazı önlemleri düşünmek zorunda kalacaktır. Türkiye'nin yıl sonuna kadar Gümrük Birliği konusunda reformları yerine getirmesi gerekiyor. Muhalif vekillerin ve gazetecilerin tutuklanmasının devam etmesi halinde Gümrük Birliği'nin genişletilmesi hayal olacaktır” açıklaması yapan Schulz'a önce Çavuşoğlu'ndan sonra Erdoğan'dan cevap gelmişti.

Çavuşoğlu şunları söylemişti:

"Türkiye-Avrupa Birliği (AB) temasının devam etmesini arzu ederken de esasen gerçek niyetini söylüyor. Diyor ki diyaloğu devam ettirmezsek, muhalefete, Türkiye'de karşıtlarına sahip çıkamayız. Kimi kastediyorsunuz CHP mi MHP mi? Hayır, PKK ve onun yandaşlarını kastediyorsunuz. Türkiye ile ilişkilerin karşılıklı çıkar çerçevesinde önemini söylemiyor. Ne için Türkiye ile diyaloğun devam etmesini istediğini de açıkça söylüyor. Türkiye'deki gelişmelerle ilgili Schulz'un ve arkadaşlarının açıklamaları var. PKK'lılar da çok iyi savunuyorlar. Peki bizim en son şehit kaymakamımızın teröristler tarafından şehit edildikten sonra Schulz ve onun gibi düşünenlerin herhangi bir açıklaması oldu mu? Yani bir PKK'lı çok önemli ama bizim kaymakamımızın, diğer şehitlerimizin, hatta PKK'nın katlettiği Kürt vatandaşlarımızın hiçbir değeri, hiçbir önemi yok. Dolayısıyla Schulz'un bu tehditkar açıklamalarının bizde hiçbir etkisi yok. Hiç kusura bakmasın. Önce AP'deki PKK faaliyetlerini durdursun. Gücü yetiyorsa yine AB üyesi ülkelerdeki teröre destek veren faaliyetlere karşı söylem içinde olsun. Ekonomik yaptırımlarla ilgili de elinden geleni arkasına koymasın. Gerekeni, ne yapmak istiyorsa yapsın. Ve gerçekten AB'nin ve parlamento başkanının iki yüzlülüğünü, çifte standardını her zaman olduğu gibi görüyoruz. Sadece biz değil, halkımız da bunu çok iyi görüyor."

Erdoğan ise şu ifadeleri kullandı:

"Asıl olay merciyi sizsiniz; millet. Batı ne diyor idam olmaz. Nereden bunu konuşuyorsunuz diyor! Ey Batı bu milletin kaderi sizin elinizde değildir. Bugün dünyanın büyük çoğunluğunda da bu var. Kimsin sen ya, kimsin? Nesin sen, sen Türkiye adına ne zamandan beri karar verme yetkisine sahip oldun. Sen veya siz nasıl olur da Türkiye hakkında karar verirsiniz. Türkiye'yi tanımamışsınız, çevirdiğiniz fırıldaklar Türkiye adına değil. Bu millet kendi kararını kendi verir, kendi göbeğini kendi keser. Avrupa Birliği Parlementosundaki terör örgütleri temsilcilerini temizleyin. O zaman görün. AB önce verdiği sözleri tutsun. Bize 3 milyar avro verecekti. Siz verdiğiniz hiçbir sözü tutmadınız ki. Biz dürüst olanlarla yürüyeceğiz. Dürüst olmayanlarla değil. En büyük başkan bizim başkan tezahüratları. Anlıyoruz ki birileri bizi bu coğrafyada idare etmeye çalışıyor. Şu terbiyesize bak ya. “Yaptırım uygularız” diyor. Senin her tarafın yaptırım olsa ne yazar. Geç kalıyorsun, geç. Biz de bu saldırıya cevap olarak onların kullandığı ne kadar maşa, alet, hain varsa hepsinin başını eziyoruz, ezeceğiz. Varsın onların topu birden cehennem çukurunda yansın. Bu ülkenin tek bir evladının tırnağına o teröristlerin milyon tanesini değiştirmeyiz. Uluslararası alanda da terör örgütünün arkasındaki güçlerle hesaplaşmaktan geri durmayacağız. 15 Temmuz artık bizim canımızdan başka kaybedecek bir şeyimizin kalmadığını gördüğümüz gündür. Dün Asya'dan Avrupa'ya yüz binler yürüdü. Gizli saklı hiçbir şey kalmadı. Hodri meydan diyoruz. İngiltere bile milete gitti, millet ne yaptı İngiltere'de çıkalım dedi ve çıktılar. Suriye'de Irak'ta mültecilere verdiğimiz destekle yaptığımız harcama 15 milyar dolara ulaştı. Siz verdiğiniz hiçbir sözü tutmadınız ki nereye yürüyeceğiz. Bunlar dürüst değil, biz dürüst olanlarla yürüyeceğiz."

Bunun üzerine olağanüstü toplanan AB'den "Türkiye ile -diyaloğa devam" açıklaması gelmişti.

Türkiye'yi ziyaret eden Almanya'nın müstakbel Cumhurbaşkanı (şu an Dışişleri Bakanı) Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ile ortak basın toplantısı düzenleyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu şunları söylemişti:

"Almanya'daki PKK'lılarla ilgili 4500 dosya var ama sadece 3'ü iade edildi. Türkiye destekli muhalifler El Bab'a yaklaştı, bölge yakında IŞİD'den temizlenecek. AB, Türkiye ile düşmanları arasında tercih yapmalı. İdam cezasının geri gelip gelmeyeceğine Türk halkı karar verecek. AB, Türkiye'nin terörle mücadele yasasını değiştirmesini beklememeli. AB İlerleme Raporu üzücü ve rahatsız ediciydi. AB ülkelerinin Türkiye'yi aşağılayıcı tavırlardan bıktık."

Steinmeier ise şöyle konuştu:

Türkiye'deki darbe girişimini her yolla ve güçlü şekilde kınadık. Terörle mücadelede Türkiye'nin yanındayız. Sadece IŞİD'le mücadelede değil PKK'yla mücadelede de. Almanya milletvekilleri, İncirlik'teki Alman askerlerini ziyaret edebilmeli. Türkiye'deki kitlesel tutuklamalar ve medyaya yönelik tutumdan dolayı endişeliyiz. Türkiye ile ilişkileri ivedilikle geliştirmeyi deniyoruz.


0 Yorum

Yorum Yap