8 Rus gemisi İspanya kapılarında

8 savaş gemisinden oluşan Rus filosu, Manş Denizi'ni geçerek yakıt ikmali yapmak için İspanya'nın Kuzey Afrika'daki toprağı Ceuta'ya geldi. Gemilerin Suriye'yi vurmak üzere yol aldıklarını hatırlatan Nato ve İngiltere'den tepki alan İspanya, henüz cevap vermedi.

Kaynak: Reuters
Çeviri: Süeda Kaya

İspanya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada yakıt ikmaline yönelik Nato üyesi ülkelerden eleştiri geldiği, Rus filosuna henüz bir cevap verilmediği söylendi.

8 savaş gemisinden oluşan Rus filosunu Kuzey Rusya'dan Doğu Akdeniz'e kadar olan yolcuğu boyunca izleyen NATO, filonun Kasım ayında Suriye'deki muhaliflere bombardıman uçaklarıyla saldırmasından endişe ettiklerini dile getirdi.

NATO: SON SÖZ İSPANYA'NIN

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO'nun Madrid de dahil olmak üzere müttefiklerine konuyla ilgili endişelerini dile getirdiğini fakat Rus filosuna yakıt verip vermeme konusunda son kararın yine İspanya'ya ait olduğunu söyledi. "Bu filonun Halep'teki sivilleri hedef alan saldırılara destek vermesinden endişe ediyoruz. Tüm müttefiklerimiz bu konudaki endişemizden haberdar."

İngiltere Savunma Bakanı Michael Fallon Brüksel'de verdiği röportajda, "Herhangi bir NATO üyesinin Suriye'yedeki sivilleri bombalamak üzere yol alan bir Rus filosuna yakıt verecek olması, Londra'yı aşırı derecede endişelendirir." dedi.

Ayrıca İngiltere Bşbakanı Theresa May'in sözcüsü, İngiltere'nin durumu yakından takip ettiğini ve kaygılı olduğunu dile getirdi.

ŞAKA MI?

Eski Belçika Başbakanı Guy Verhofstadt konu üzerine Twitter üzerinden yorum yaptı: "Geçen hafta Rusya'nın Halep'te savaş suçu işlediğine dair AB beyannamesini imzalayan İspanya, bugün daha çok zulüm işlemeleri için savaş filosuna yakıt yardımı mı yapacak? Şaka mı?"

El Pais gazetesinin haberine göre İspanya, haftalar önce 3 Rus ordusu gemisine Ceuta limanına yanaşma izni verdi fakat gemilerin Suriye'ye gidecek olan savaş filosu içinde yer alacağının kesinleşmesi durumunda izinler iptal edilecek.


0 Yorum

Yorum Yap