Doğal ve organik elma sirkesi nasıl yapılır?

Evde doğal elma sirkesi nasıl yapılır? Tarifi ile yapımı çok kolay olan doğal elma sirkesini yiyecekler dışında kaşıntı önleyici ve mikrop öldürücü olarak da kullanabilirsiniz. İşte binbir derde deva doğal elma sirkesinin tarifi...


Elma sirkesi, mutfakta sebze ve meyvelerin mikroplarının kaybolması için yıkamada, salatalarda ve turşu yapımında kullanılmasının yanısıra mucizevi bir bakteri giderici. Peki doğal elma sirkesi nasıl yapılır? Evde doğal ve organik elma sirkesini kendiniz yapabilirsiniz. Marketlerden alınan elma sirkelerinde koruyucu katkı maddeleri olduğu için sağlık açısından bir faydası yoktur. Ancak evde yapılan doğal sirke, mantar hastalığından sivilcelere kadar birçok hastalık için tam bir şifa kaynağı.

Çoğu zaman pazardan veya marketlerin manav bölümden aldığımız gıdaları sadece su ile yıkayarak temizlendiğini düşünürüz. Fakat mikroplarının ölmesi için az miktarda elma sirkesini suya koyup meyve veya sebzeleri kısa bir süre içinde beklettiğimizde bütün bakterileri yok etmiş oluruz. Bu nedenle elma sirkesi mutfağımızda olmazsa olmazlardan biri haline gelmeli.

ISPANAK VE YEŞİLLİKLERİ KUMUNDAN ARINDIRIR

Ispanak, oldukça lezzetli ve faydalı bir sebze olmasına rağmen, çoğu zaman yıkaması zor olduğu için almaktan çekiniriz. Ispanak veya diğer yeşillikleri içerisinde elma sirkesi olan suda beklettiğiniz zaman yeşilliklerin içindeki kum ve çamurun dibe çöktüğünü göreceksiniz. Bu sayede çok daha kolay yıkanmış ve çamurdan arınmış olacaktır.

MANTAR VE KAŞINTIYA BİREBİR

Elma sirkesini kaşınan bölgenize sürdüğünüz zaman kaşıntının hemen kesildiğini hissedebilirsiniz. Mucizevi bir madde olan sirke, mantar hastalığında da tedavi edici özelliktedir. Hamilelikte vajinal bölgede oluşan mantar ve kaşıntı için ilaç yerine kullanılabilir.

EVDE DOĞAL ELMA SİRKESİ YAPIMI

Elma sirkesi yapmak öyle gözünüzde büyüteceğiniz kadar zor birşey değil. Sadece içinde doğranmış elmaların olduğu suya bir kaşık bal ve bir çimdik tuz eklediğiniz taktirde geriye sadece sirke oluşumunu beklemek kalıyor.

İşte evde doğal elma sirkesi yapımı tarifi

*Cam bir kavanoza elmaları ufak parçalar halinde doğrayıp koyun.

Not: Eğer elmaların doğal olup olmadığından emin değilseniz bıçağın tersi ile kabuğunu sıyırın, bıçağın yüzeyine mum gibi bir madde gelmiyorsa elmalar doğal ve parafinsizdir. Parafin, yiyeceklerin uzun süre tazeliğini koruması ve parlak görünmesi için kullanılan kimyasal bir maddedir. Elmada çokça kullanılan parafini bir bıçak yardımıyla tespit edebilirsiniz. Bıçağın tersini elmayı sıyırır gibi sürdüğünüzde bıçağın üzerinde mum gibi bir madde kalır. İşte bu parafin olduğunun belirtisidir. Eğer kalmıyorsa elmada parafin maddesi yoktur. Parafin var ise elmayı soyarak kullanabilirsiniz.

*Doğradığınız elmaları cam kavanoza koyup ( 5 kiloluk kavanoza ortalama 7 elma olacak şekilde) üzerini geçecek şekilde içme suyu doldurun.

*1 yemek kaşığı doğal balı suya karıştırın. (Karıştırırken tahta kaşık kullanın)

*Sirkenin şarap olmaması için bir çimdik tuz atın ve tahta kaşıkla karıştırın.

*Ağzını tülbent gibi bir bezle kapatıp lastik geçirin.

*Karanlık ve serin ortamda 1 ayda sirkeniz kendiliğinden oluşacaktır.

*Sirke oluştuktan sonra plastik bir süzgeç yardımıyla süzüp başka bir kaba aktarın.

Sirkenin üstünde oluşan jelimsi tabakayı atmayın. Sirke anası denilen tabakayı başka bir kavanozda yeni bir sirke oluşumunu kolaylaştırması için muhafaza edebilirsiniz.

Artık kendi yaptığınız sirkeyi az miktarda su ile birlikte karıştırarak birçok alanda kullanabilirsiniz.

 


0 Yorum

Yorum Yap