Musul'un stratejik önemi

Neredeyse 80 yıl önce Osmanlı'ya bağlı bir vilayet olan Musul aslında stratejik bir öneme sahip...

EYLEM | HABER MERKEZİ

PINAR HİLAL BALTA



Zengin petrol yataklarına sahip bir bölgede bulunan Musul, Irak'ın ikinci büyük şehri.



MİSAK-I MİLLİ



Osmanlı Mebûsan Meclisi'nin 28 Ocak 1920'de kabul ettiği Misâk-ı Milli kararıyla Musul, Kerkük, Süleymaniyeve Erbil Türkiye sınırları içerisinde kabul edilDi.



IRAK'A BIRAKILIŞI



Ancak, Mondros mütarekesi hükümlerine aykırı olarak bu bölgenin İngilizler tarafından işgal edilmesinden sonra bölge, Milletler Cemiyeti'nin kararı ve 5 Haziran 1926 tarihli Ankara Antlaşması'yla, manda yönetimi altındaki Irak Krallığı'na bırakıldı. 



ABD İŞGALİ



2003 yılındaki ABD işgalinin ardından, bölgede kontrol uzun süre sağlanamadı.



Şİİ YÖNETİM DÖNEMİ



Saddam döneminde Araplaştırma politikasına maru zkalan Irak halkları, işgal sonrası bögenin en kırılgan, en hassas konusu ile karşı karşıya bırakıldı: Mezhep.



İşgalden sonra kurulan Şii yönetimin Başbakanı Nuri Maliki, Sünnilere karşı izlediği ayrımcılık politikasıyla tanınıyordu. Gittikçe merkezi yönetimden daha da kopan Sünni aşiretler ya "direniş grupları" kurmaya başladı. Ya da Irak ordusuna karşı eylemler düzenleyen radikal örgütlere destek vermeyi tercih etti.



PETROL BORU HATTI



Musul, Kuzey Irak ve Kerkük petrol boru hatlarının tam ortasında yer alması nedeniyle tartışmaların merkezindeki kentti. Stratejik önemi dolayısıyla Musul üzerinden tartışmalar zamanla daha da şiddetlendi.



BAĞDAT-ERBİL ARASINDA "NİNOVA" TARTIŞMASI



Musul'un bağlı olduğu Ninova eyaletinin statüsüyle ilgili de merkezi hükümet ile Erbil'deki bölgesel yönetim arasında anlaşmazlıklar sürekli olarak gündeme geldi. Erbil yönetimi, eyaletin bazı bölgelerinin doğrudan kendisine bağlanmasını talep etti. Ancak merkezi yönetim bu talebe karşı çıktı.



IŞİD



2014 yılında 48 saatten az bir sürede işgal edilen Musul'daki IŞİD işgali adım adım, köy köy dünyada canlı yayınlarla izlendi. Irak ordusu ise tanınmamak için üniforma ve silahlarını bırakarak kaçtı.



Peki şimdi ne olacak? ABD ve Bağdat'ın Şii yönetiminin Haşdi Şabi gibi "İran'ın eli" bir örgütü şehre sokmak istemesinin altında ne arayalım? Ya da bu örgütün daha bir hafta önce yaptığı "Musul Hz. Hüseyin'in intikamı olacak" açıklamalarını nereye koyalım?



Yaşananları izleyip göreceğiz...

SON HABERLER

PES 2020’de Bayer Münih var mı? efootbal’da Bayern Munchen sürprizi
2019 asgari ücret ne kadar oldu? 2019 asgari ücret zammı ne kadar oldu? Tahiyye ve Tahiyyat ne demek? Anlamı nedir? Ettehiyyatü duasının doğru adı ne? Askerde içlik ne renk olmalı? Michelin lastiği pahalı bulanlar için Michelin’in yan ürünü olan lastikler