Semi’allahü limen hamideh ne demek?

Namazda her rükunun ardından kalkarken söylediğimiz semi Allahu limen hamideh ne anlama geliyor? Ve bize hissettirdiği mesaj ne?

Bir Müslüman için günde beş vakit namaz kılmak, her gün evinin önünden akan bir ırmakta beş kez yıkanıp temizlenmek gibi. Eksiklerimizle, gediklerimizle, sevaplarımızla ve günahlarımızla namaz kılmaya çalışan, günde beş değilse bile – sabah namazına uykuda yakalandıysak – dört vakit namazı vakti gelince kılan pek çok Müslüman maalesef namazın rüknü olarak yerine getirdiği fiillerin ve söylediği Arapça sözlerin anlamını bilmiyor. Aslında bunları bilsek belki de namazımız çok daha güzelleşecek. Namazımız güzelleşince biz daha da güzel olacağız. Biz daha güzel olunca ailelerimiz daha güzel olacak. Ailelerimiz daha güzel olunca içinde yaşadığımız toplumu güzelleştireceğiz. Böyle gider bu.

ANLAMI VE HİSSETTİRDİĞİ

Namazda söylediğimiz Arapça terkiplerin pek çok hadislere ve ayetlere dayanmakta. Arapçası, سَمِعَ اللّهُ لِمَنْ حَمِدَهُ şeklinde olan ve okunuşu Semi'allahü limen hamideh biçiminde olan bu Arapça terkip, “Allah (c.c.), kendisine hamd edeni (edenleri) duydu” şeklinde olup, bu manayı bilmek adeta ibadet eden kula yalnız olmadığını hissettirecek bir derinliğe sahiptir.


0 Yorum

Yorum Yap