Milli Görüş nedir?

Türkiye'nin yakın siyasi tarihine damga vuran siyasi hareketlerden Milli Görüş, pek çok yönden yeni neslin tanımını ve çerçevesini bilmediği bir kavram olarak gündeme geliyor. 24 Haziran seçimleri öncesinde de Saadet Partisi ve AK Parti arasında bazı tartışmaların gündemini oluşturan Milli Görüş kavramını ve arka planını sizler için özetledik.

1969 yılında merhum başbakan Necmeddin Erbakan'ın Adalet Partisi'nden milletvekili aday adayı olması ile Türk siyasi tarihindeki serüvenine başlayan Milli Görüş, Necmeddin Erbakan'ın TOBB Başkanlığı'ndan polis marifetiyle alıkonulmasının ardından önce Bağımsızlar Hareketi olarak tebarüz etmiş sonrasında ise ilk partisi olan Milli Nizam Partisi'ni kurmuştur. Türkiye'nin ancak öz kaynaklarını kullanarak kalkınabileceğini, insan ve nüfus gücünün Türkiye'nin ana enerji kaynağı olduğunu, bu gücün ancak Türkiye'nin milli değerleri ile harmanlanarak ve ağır sanayi hamlesi ile desteklenerek bir mana ifade edeceğini savunan Milli Görüş hareketi 1970'li yıllardan itibaren 5 kere hükümet ortağı olarak iktidarda yer almıştır. 5 kısa dönem haricinde siyasal serüveninin tamamın meclis içi veya meclis dışı muhalefette kalan hareket, 2001 yılında Gelenekçiler ve Yenilikçiler olarak ikiye ayrılmıştır. Bu nedenle bugün yenilikçi kanadı AK Parti bünyesinde gelenekçi kanadı ise Saadet Partisi bünyesinde siyasete devam etmektedir. Saadet Partisi, Milli Görüş'ün tek temsilcisi olduğunu iddia ederken Necmeddin Erbakan'ın vefatının ardından Saadet Partisi içerisinde siyaset yapan merhum Erbakan'ın oğlu Fatih Erbakan'ın da Saadet Partisi ile yolları ayrılmıştır.

Teşkilatlanmasının ilk gününden vefat ettiği güne kadar Milli Görüş hareketinin liderliğini yürüten Necmeddin Erbakan'ın ardından liderlik görevine Oğuzhan Asiltürk getirilmiştir. 

Adil düzen, reel ekonomi, haksız kazancın ve sömürünün olmadığı bir sosyal yapı ile temel insan haklarının herkese eşit olarak sunulduğu bir dünya görüşünü savunan Milli Görüş, siyasal teşkilatlanmasına ek olarak toplumsal teşkilatlanması ile de faaliyet göstermektedir.

Anadolu Gençlik Derneği (AGD), Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Merkezi (ESAM), Milli Gençlik Vakfı (MGV), TV5, Milli Gazete, Avrupa Milli Görüş Teşkilatı (IGMG) gibi pek çok kuruluş üzerinden faaliyet yürüten hareket, 1990'lı yıllarda en güçlü dönemini geçirmiş ve bir daha aynı güce ulaşamamıştır.

Sırasıyla Milli Nizam Partisi, Milli Selamet Partisi, Refah Partisi, Fazilet Partisi ve Saadet Partisi üzerinden seçimlere giren hareket, Milli Selamet Partisi ve Refah Partisi ile iktidar ortağı olabilmiştir. Saadet Partisi dışındaki bütün partileri kapatılan hareket 12 Eylül ve 28 Şubat darbelerinin doğrudan hedefi olmuştur.

24 Haziran seçimlerinde CHP listesinden aday gösterilen ve seçilen 2 adayın Saadet Partisi'ne dönüşüyle birlikte 2002 yılından sonra ilk kez meclise giren Saadet Partisi'nin genel başkanlığını Temel Karamollaoğlu yapmaktadır. 

ETİKETLER:

0 Yorum

Yorum Yap