MHP'nin muhalifleri: Başkanlığa hayır diyeceğiz

MHP'den kesin ihracı istenen Gaziantep Milletvekili Ümit Özdağ, Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, Isparta Milletvekili Nuri Okutan, Balıkesir Milletvekili İsmail Ok ve Adana Milletvekili Seyfettin Yılmaz 'başkanlığa hayır diyeceğiz' dedi.

EYLEM | HABER MERKEZİ

TBMM'de basın toplantısı düzenleyen vekiller açıkça oylarının rengini söyledi.

Grup adına bir açıklama yapan Özdağ şunları söyledi:

"Biz MHP milletvekilleri olarak Türkiye Cumhuriyeti'nin varlığına ve birliğine zarar gelmemesi için MHP'nin içinden geçtiğimiz dönemde riskleri en aza indirgeyecek bir politik duruş sergilemesi gerektiğine inanıyoruz. Erdoğan'ın anayasayı ihlal etmede ısrar etmesinin Türkiye'yi bir kaosa götüreceği açık olmakla beraber bir referandum sürecinin ve olası başkanlığın Türkiye'yi çok daha büyük bir felakete sürükleyeceği aşikardır.

Başkanlığın gerçekleşmesi özerklik, federasyon ve parçalanmanın önünü açacaktır. Bu sebeple bir kez daha yanıldık demelerini artık istemiyoruz. Üstelik Türk Milleti, Erdoğan'ın Anayasayı değiştirmek için 400 milletvekili istediği 7 Haziran seçimlerinde başkanlık referandumunu yapmış ve başkanlık talebini sandığa gömmüştür.

Biz MHP milletvekilleri, Kayseri milletvekili Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu, Gaziantep milletvekili Prof. Dr. Ümit Özdağ, Isparta milletvekili Nuri Okutan, Balıkesir milletvekili İsmail Ok ve Adana milletvekili Seyfettin Yılmaz olarak parlamenter rejimin devamından yanayız. Biz Sayın Bahçeli'nin geçtiğimiz yıllarda onlarca kez ifade ettiği gibi başkanlık sisteminin Türkiye'yi özerkleşme, federalleşme üzerinden böleceğini görüyoruz.

Milliyetçi Hareket Partisine gönül veren milyonların bizim gibi başkanlık sistemine ve bölünmeye karşı olduğunu biliyoruz. Ülkücü hareketin milyonlarca mensubunun, MHP teşkilatlarının, ülkücü sivil toplum örgütlerinin ve MHP milletvekillerinin başkanlık ve bölünmeye karşı olduğunu biliyoruz. ‘TBMM'de evet deriz referandumda hayır deriz' şeklinde bir tavrın doğru olmadığını ve halkın aklı ile alay etmek olduğunu görüyoruz. Bu tavrı sergileyen arkadaşlarımızın 3 Kasım 2002 seçimlerinin sonuçlarından, Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanlığının önününaçılmasından ve 7 Haziran 2015 seçim gecesi yapılan açıklamanın ortaya çıkardığı neticelerden sonuç çıkarması gerektiğine inanıyoruz.

Parlamenter sistemden yana olduğumuzu, AKP'nin başkanlık teklifinin TBMM gündemine geldiği zaman geçmemesi için 'hayır' oyu vererek ortaya koyacağız. TBMM'de referandum için verilen oyların 330 altında kalması için mücadele edeceğiz. Hiçbir makam ve mevkinin, ülkemizin birliği ve aziz milletimizin dirliğinin üstünde olmadığını yüce Türk Milleti'ne saygıyla arz ediyoruz.

"BİR ÇOK ARKADAŞIMIZ KARŞI"

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan MHP'liler, parti içerisinde kendileri gibi düşünen milletvekilleri olduğunu da vurguladılar. Ümit Özdağ, "Ben ülkücü hareketinin tabanının büyük ölçüde ama çok büyük ölçüde yani yüzde 99'un üzerinde başkanlık sistemine karşı olduğunu biliyorum. Bir çok milletvekili arkadaşımızın karşı olduğunu biliyorum. Önümüzdeki günlerde onlar da bireysel olarak açıklama yapabilirler, teklif geldiği zaman hayır diyeceklerini ifade edebilirler" dedi.


0 Yorum

Yorum Yap