Kamet (Gamet) getirmek farz mı?

Camiilerde her namazda farzlardan önce kamet getirildiğini görürüz. Bazı büyüklerimiz kendi kıldığı namazlarda da farzdan önce gamet getirir. Ancak konuyla ilgili bir eğitimi olmayanlar da getirmez. Peki farzlardan önce kamet getirmek şart mı? Ya da kametin hükmü ve hikmeti nedir? İşte ayrıntılar

Namaz kılan her Müslüman için kamet getirmeyi unuttuğuna dair vesveseler önemlidir. Bazı durumlarda namaz içerisinde dahi kamet getirmeyi unuttuğunu düşünerek ibadetine odaklanamayan Müslümanlar olduğu bilinmekte. Bu nedenle gamet getirmenin hükmünü bilmek namazda vesveseye düşmemek adına mühimdir. Vakit namazların farzlarından evvel kamet getirmek sünnettir.

YÜKSEK ÖNEMİ VAR

Sünnet olduğu için namazı bozmamak ile birlikte Allah Resulü'nün (s.a.s.) usulüne ittiba etme anlamında oldukça önemlidir. Burada namazı bozmadığı ifadesi sünneti tahfif etme niyetiyle belirtilmemiştir. Tamamen fıkıh tekniği ile alakalı bir durum tespitidir. Bu nedenle kamet getirmeye özen göstermemek ve unutmamak önemlidir. Sadece bu konuda vesveseye düşülürse namaza devam edilmeli ve namaz usulüne uygun bir şekilde tamamlandıktan sonra diğer namazda kamet getirmeye özen gösterilmelidir. Kamet getirmek farz mı sorusunun cevabı ise farz olmadığı yönündedir.


0 Yorum

Yorum Yap