İstanbul Sakarya yürüyüş ve trekking güzergahları: Keremali dağı ve yaylası

Vakıa şu; pek çoğumuzun doğayla ilgisi alakası havalar iyice ısınınca bir ağaç dibi bulup mangalı kurmak ve senede birkaç denize girmek kadar. Hayatında bir kez rafting yapanlar, numunelik olarak doğa yürüyüşüne çıkanlar veya dalış yapanlar nüfusumuzun çok küçük bir kısmına denk geliyor. Ancak yine pek çoğumuzun sırtımızda çanta kendimizi dağlara vurmak gibi bir hayali de yok değil. Eylem, sizin için kolay ve kullanışlı bu yol rehberini, sürekli 'Dağlara çıkasım var yahu' dedikten sonra bunu yapamayanlar için hazırladı.

Nüfusumuzun neredeyse yüzde 25'i İstanbul'da yaşıyor ve bu nedenle ilk yol rehberimizi İstanbullular için hazırladık. Ancak siz Ankara'dan ya da İzmir'den gelecekseniz de yol rehberi E - 80 karayoluna yakınlığından ötürü gayet kullanışlı olacaktır. Zira ilk yazımızda size hem güzergah olarak hem de yol açısından daha kolay bir hedef vereceğiz. Sakarya'nın Hendek ilçesine bağlı Keremali Dağı sizin için dağa çıkma hayaliniz için kolay bir başlangıç.

Nasıl hazırlanmalısınız?

Öncelikle sırt çantanızı alın ve içerisine en azından bir gün boyunca size yetecek atıştırmalık koyun. Atıştırmalıktan kastımız hem enerji değeri yüksek hazır gıdalar hem de kurutulmuş meyveler. Eğer tlu yemek tadını özellikle arıyorsanız elbette birkaç kaliteli konservenin çantanızda yer alması iyi olabilir. Üzerinizdeki kıyafet özel olmamalı. Ancak rahat olmalı ve yanınıza 1.543 metre rakımlı bir tepeye çıkacağınızı düşünerek mutlaka sizi sıcak tutacak bir şeyler almalısınız. Yaz ayları sizi aldatmasın. Eğer kışın çıkacaksanız su geçirmez özellikli ayakkabılarınız ve kıyafetleriniz olmazsa donma noktasına yaklaşma ihtimaliniz yüksek. Ayrıca yanınıza mutlaka en az iki takım iç çamaşırı almanızı öneriyoruz. Zira terleyeceksiniz. 

k2

Keremali Dağı'na nasıl çıkarsınız?

Kullanabileceğiniz iki güzergah var. Birincisi Hendek üzerinden Keremali yaylasına ve oradan da zirveye çıkmak. Ancak bunu önermiyoruz. Eğer araçla gidecekseniz Keremali Dağı'nın zirvesine sadece birkaç yüz metre mesafeye kadar çıkabilirsiniz. Ancak biraz olsun dağ havası alarak yürüyebilmeniz için bunu da önermiyoruz. İstanbul'dan Ankara istikametine giderken E - 80 ya da D - 100 karayolu üzerinden Akyazı ayrımını kullanarak Akyazı ilçe merkezine gidiyor ve buradan da Pazarköy tabelasını takip ediyorsunuz. Pazarköy üzerinden Güzlek'e çıkmanızı ve aracınızı burada güvenli bir yere bırakmanızı öneriyoruz. Daha sonra ise Keremali Yaylası tabelasını takip ederek büyük kısmı nizami olan yoldan yaylaya çıkıyorsunuz ki bu yaklaşık 3 ya da 4 saatinizi alacaktır. Daha sonra ise yayladan zirveye çıkmadan önce bir su molası vermelisiniz. Zira yol üzerinde gördüğünüz pek çok çeşmeden buz gibi kaynak suyu akıyor. Ancak yürüyüş temposu içerisinde bu buz gibi suyu bol miktarda tüketmenizi tavsiye etmiyoruz. Bunun yerine eğer yanınızda termosunuz varsa bu suyu termosunuza doldurabilir ve yavaş yavaş içebilirsiniz. Eğer aracınızla çıkmayacaksanız toplu ulaşım araçlarıyla yine Akyazı'dan Güzlek'e ulaşmanız mümkün. Merkezden köylere düzenli servis araçları bulunuyor.

Keremali'nin zirvesinde ne göreceksiniz?

Bölgenin en yüksek noktalarından Keremali doğu istikametinde Düzce - Bolu düzlüklerine kadar bir görüş sağlarken Akyazı, Adapazarı ve Hendek dahil neredeyse bütün Sakarya ayaklarınızın altında kalacak. Üstelik eğer Keremali Dağı'nın zirvesinde konaklamak isterseniz kimsenin size ilişmediği bir mescid de bulacaksınız. Yarım günlük bir yürüyüş, dinlenme ve manzara keyfinin ardından Güzlek köyüne inmeniz yine birkaç saatinizi alacak. Burada da inerken Çamlıca gölü üzerinden gitmenizi öneririz. Yolunuzu en az iki saat uzatmış olacaksınız ama hem dağ - orman yürüyüşünün keyfini çıkaracak hem de bir dağın içerisinde görebileceğiniz en güzel manzaralardan birisiyle karşılaşacaksınız.

k1

Keremali Dağı

Köroğlu Dağları'nın batı bölümündeki en yüksek dağlardan. Hendek'in güneyinde ve Akyazı'nın doğusundaki dağ, adını zirvedeki türbeden alır. Dağın alanı içerisinde toplamda dört yayla bulunuyor. Akyazı merkezine 20 kilometre uzaklıkta Hendek'e ise 27 kilometre. Ancak resmi olarak büyük kısmı Hendek sınırları içerisinde. Her yıl yaklaşık 5.000 dağcı veya yürüyüşçünün zirvye çıktığı sanılıyor. Keremali zirvesinde bulunan mezarla ilgili pek çok efsane anlatılsa da hiçbirinin doğruluğuna dair bir veri yok. İddialara göre Anadolu'da Bizans'a karşı savaşan yedi kardeşten Kerem ve Ali isimli ikisi bu zirvede şehid olmuşlardır.


0 Yorum

Yorum Yap