Hocaları kararsız bırakan kripto para işleri: Bitcoin haram mı?

Dünyada ekonomik dalgalanmaları halkın cep telefonu düzeyine indirgeyen ve yeni bir dönemi başlatan kripto para birimleriyle ilgili olarak diyanetin yarım ağızla verdiği ve her halinden kararsızlığı belli olan fetvası sonrası Bitcoin’in haram olup olmadığı merakı giderilmiş değil.

Para kazanmayı, parasının değerlenmesini isteyen ama Allah'tan da korkan, haram lokma yemekten sakınan Müslümanlar için güvenilir hocalarımızdan da “Evet kardeşim hüküm budur. Çünkü…” diyebilen birisi de çıkmayınca iş ortada kaldı.

Yine de kişisel menfaat ve cemaat sömürülerine girmediğine emin olduğumuz hocaların cevaplarını karar vermenize yardımcı olması açısından sizlere derlemek istedik.

Nureddin Yıldız hoca “Faiz ve ona bağlı olarak kredi nasıl helal değilse, haram olduğuna hükmedilen herhangi bir kazanç da onun gibi haramdır. Birinin yerine diğerini kullanmakla sadece kendimizi kandırırız” diyor.
Diyanet zaten malumunuz “herhangi güvencesi bulunmayan ve kamuoyunda 'saadet zinciri' olarak bilinen uygulamalar gibi belirli kesimlerin haksız ve sebepsiz zenginleşmesine yol açan dijital kripto paraların kullanımı caiz değildir” dedi.

Hayrettin Karaman ise “Döviz, altın ve benzerlerine para yatırıp fiyatları yükselince satarak para kazanmak fıkıh kurallarına göre caiz olsa da bir çeşit stokçuluk olduğu ve topluma da faydası bulunmadığı için takvalı Müslümanların tercih etmemeleri gereken bir yoldur. Sanal para alıp satarak para kazanmak ise yukarıda açıklanan özellikleri sebebiyle caiz değildir.

ANCAK…

Bu noktada aklımıza takılan bir şey var. Nureddin Yıldız hoca bir para birimi olan Bitcoin'e Diyanetin desteğini arkasına alarak haramdır derken aynı şeyi diğer para birimleri dolar ve Euro için söylemiyor. Bakalım dövizle kazanmaya Nureddin Yıldız hocanın fetvası nasıl olmuş;

“Para birimleri değiştiğinde mesela biri dolar diğeri lira olduğunda onlar iki eşya gibi olurlar. Biri para diğeri de buğday gibi olurlar hükmen. Bu nedenle herhangi bir para biriminin diğer bir para birimi ile alınıp satılması “caizdir” denir. Burada bir haksız kazanç söz konusu değildir. Zaten değeri artıp azalabildiği için insanlar onun ticaretini yapmaktadırlar."

Şimdi döviz denildiğinde bu fetvayı verirken bir döviz olan Bitcoin'i ayrı tutup “HARAMDIR” derken risk almamak için mi bu fetvayı veriyorsunuz yoksa kesin olarak haram mıdır?

Biz konunun iyi araştırılmadan risk almamak için bu şekilde hüküm bildiren ama tatmin etmeyen açıklamalarla geçiştirildiğini düşünüyoruz.

Diyelim ve kararı her Müslümanın kendisine bırakalım.

Öyle ya hocalar risk almıyorsa biz hiç alamayız :)


0 Yorum

Yorum Yap