Halep'te karmaşa: Rus bile durdu Şii katiller vuruyor

Halep'ten çıkarılacak sivilleri taşımak için karar alındı. Uzun süreli bir diplomasi trafiği sonrası temelde Rusya ve Türkiye arasında yapılan anlaşma gereğince üzerinde 'Esed' fotoğrafları bulunan otobüsler Halep'e getirildi. Bir konvoy oluşturarak çıkacaklardı ki, İran konvoya saldırdı. 2 saatlik ara sonrası Esed askerleri ve ÖSO arasında bir anlaşma yapıldı. Şimdi siviller konvoya tekrar bindiriliyor ve tekrar yola çıkacağı bildiriliyor...

EYLEM | HABER MERKEZİ
PINAR HİLAL BALTA

Esed rejiminin yüzde 99'unu ele geçirdiği doğu Halep'te muhailfler 2,5 km'lik bir alana sıkıştı.

Ele geçirilen bölgelerden ise tahliye işlemleri başladı.

TAHLİYE NE ZAMAN BAŞLADI?

Bugünkü tahliye işlemi için sabah saatlerinde start verildi.

TAHLİYE DURDURULDU

Fakat konvoy durduruldu. Şii milisler keskin nişancılar ile ateş açtı. 4 kişi öldü. Biri sağlık görevlisi 4 kişi yaralandı. Siviller indirildi.

KONVOY TEKRAR YOLDA!

Dakikalar önce konvoyun tekrar yola çıkması için Esed askerleri ve ÖSO mensupları arasında bir anlaşma yapıldığı belirtildi. Buna göre siviller tekrar otobüslere bindirildi ve yola çıkacaklar...

Bu karardan dakikalar önce de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İranlı mevkidaşı Cevad Zarif ile görüşmüştü.

* İki ileri bir geri: Osmanlı "mehter yürüyüşü"nden çıkma bu ifade dilimizde deyim halini almış "Eskisinden iyi, istenene göre kötü olan" durumlar için kullanılmaktadır.

ŞİİLER NEDEN ATEŞ AÇTI?

Bugünkü tahliye öncesi Şii milisler karşılığında, İdlib'in kırsalında muhaliflerin kuşatması altındaki iki Şii kasabası Fua ve Kefreyya'daki sivillerin tahliyesini istemişti. Anlaşma yapıldığı biliniyordu. Fakat milisler, "siviller tahliye edilecek" derken; muhalifler "yalnızca yaralılar" açıklaması yaptı.

Milislerin açtığı ateş için iki sebep gösteriliyor:

- Ya Fua ve Kefreyya konusunda anlaşma sağlanamadı.

- Ya da İran, temelde Rusya ve Türkiye arasndaki bri anlaşmayı kabul etmeyerek "saha da ben de varım" dedi.

Üzerinde Esed'in fotoğraflarının olduğu otobüsler sivilleri (çoğu kadın ve çocuktu) almak için Halep'e geldi. Konvoy, PYD'li teröristler, Esed askerleri (Suriye Ordusu), İran destekli Şii milisler ve daha 20 farklı silahlı gruba mensup militanlar arasında bulunuyordu.

GTY-aleppo-01-as-161214_4x5_1600


0 Yorum

Yorum Yap