Esnerken gözden yaş gelmesi abdesti bozar mı?

Esnerken gözümüzden akan gözyaşının abdestimizi bozup bozmadığı konusundaki vesveselere son. İşte Esnerken gözden yaş gelmesi abdesti bozar mı sorusunun cevabı;

Müslümanlar ibadetlerinde hassastırlar. İbadetlerini, özellikle namazlarını gözleri gibi koruyup sakınan mü'minler bazı şüpheler nedeniyle zaman zaman abdestinin ya da namazının bozulduğu düşüncesine, vesvesesine kapılabiliyor.

Gözden su gelmesi de bu durumlardan biri. Namazın ortasındasınız, ya da abdestiniz var namaz için bekliyor yahut çalışıyorsunuz. Uykusuzsunuz ya da burun tıkanıklığınız nedeniyle vücudunuz esneme ihtiyacı hissediyor. Esnerken de birçok insanda normal olduğu üzere gözünüzden yaş geliyor. Bu yaş bazen göz içerisinde kalır bazen de damla olup akacak kadar çok gelebilir.

Peki esnerken gözden yaş gelmesi abdesti bozar mı?

Gedi'nin araştırmalarına göre gözyaşının vücudun diğer bölgelerinden çıkan sıvılar gibi değerlendirilmediği ve esnemek ile gelen gözyaşının abdesti bozmadığı sonucuna varılmıştır.

Bazı görüşlere göre gözden su gelmesinin Allah için olmadıkça abdesti bozduğu iddia edilse de böyle bir görüşe yakın bir islam alimini bizler bulamadık.

ÖZETLE: Esneme yoluyla gözden su gelmesi abdesti bozmaz. Esnerken miktarı ne olursa olsun gözyaşı akıtmanız abdestinizi bozmaz.


0 Yorum

Yorum Yap