Erdoğan'dan Avrupa'ya: Mültecileri bırakırsak...

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Al Jazeera'ye verdiği röportajda Suriyeli mülteciler konusunda Avrupa'ya tepki gösterdi.

EYLEM | HABER MERKEZİ
PINAR HİLAL BALTA

Mülteciler konusunda Avrupa'ya tepki gösteren Erdoğan, "Türkiye'de şu anda 3 milyon mülteci var, bu mülteciler Avrupa'ya doğru gidebilir, yürüyebilir. Biz 3 milyon mülteciyi burada barındırırken, AB'nin Türkiye'ye destek vermesi lâzım. Bu mülteciler Avrupa'ya bir yürürse Avrupa ne yapacağını şaşırır" dedi.

İşte o açıklamalar:

"Bakın Türkiye'de şu anda 3 milyon mülteci var, bu mülteciler Avrupa'ya doğru gidebilir, yürüyebilir. Biz 3 milyon mülteciyi burada barındırırken, AB'nin Türkiye'ye destek vermesi lâzım. Bu mülteciler Avrupa'ya bir yürürse Avrupa ne yapacağını şaşırır. Şu anda 100 tane, 500 tane mülteciyi alamıyor. Söz verildi, haziran ayı gibi 3 milyar avro destek verilecekti, ikinci bir 3 milyar avro verilecekti. Şu ana kadar verilen destek aklımda kaldığı kadarıyla 250-300 milyon avro, böyle bir durum var. Öbür taraftan, Birleşmiş Milletler Mülteciler Komiserliği'ne bakıyorsunuz, onlar da yaklaşık 550 milyon dolar gibi bir destekte bulundular. Bizim yapmış olduğumuz harcama, STK'larımız, belediyelerimizle beraber yaklaşık 26-27 milyar dolar. Sadece devletin faturalı olarak yapmış olduğu harcama şu anda 13 milyar doları buldu."

DÜN GÜN İÇİNDE TEKRARLAMIŞTI

Erdoğan, dün gün içerisinde de aynı minvalde açıklamalar yapmıştı. CNR EXPO Fuar Merkezi'nde düzenlenen 16. MÜSİAD EXPO ve 20. Uluslararası İş Forumu Kongresi'nde yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullanmıştı:

"AB müzakereler gözden geçirilmelidir diyorlar, geç kaldınız ya bir an önce gözden geçirin. Aman ertelemeyin ha, nihai kararınızı verin."

MÜZAKERELER NEDEN ÖNEMLİ?

Erdoğan'ın bu konuya değiniyor olmasının en önemli sebebi Avrupa'nın vize serbestisi uygulamaması durumunda mültecilere artık engel olunmayacağı konusu.

MÜLTECİLER BİR KERE BIRAKILMIŞTI...

Davutoğlu hükümetinin 2015'te devam ettirdiği, sık yaşanan görüşmeler ve medyada geniş yer verilmesi ile ivme kazandığı düşünülen AB'ye üyelik görüşmeleri sırasında Erdoğan'ın Avrupalı isimlere karşı sert tutumu dikkat çekiyordu.

Aslında Türkiye'yi oyaladıkları bilinen AB yetkililerinin açıklamaları ve görüşmeler sırasında Eylül ayında sosyal medya ve bazı haber sitelerinde yer alan "Almanya'nın mülteci alacağı" haberleri öncelikle İstanbul olmak üzere Türkiye genelinde bulunan çoğunluğu Suriyeli olan mültecileri harekete geçirmişti.

Ülkenin dört bir yanından akın akın İstanbul'a toplanan mülteciler, Esenler Otogarı'nda toplanmıştı.

Yunanistan'a gitmek için bilet almak isteyen mültecilerin sayıları binlerle ifade edilirken Avrupa'da bir hareketlenme yaşanmış ve ardı ardına bu akının durdurulmasına dair talepler dile getirilmişti.

Fakat mültecileri yollara döken haber asılsızdı. Otogarda bekleyen binlerce mülteci için 16 Eylül'de Merkel ile telefonda bir görüşme gerçekleştiren Erdoğan'ın bu görüşmeye dair haberi yayınlanmadan önce önce "500 kadar mültecinin İstanbul Esenler Otogarı'ndan dönüş için ikna edildiği ve Almanya'nın mülteci almayacağı"na dair haberler geçilmişti.

Fakat Erdoğan haberindeki bir tercüme hatası sebebiyle haber metinlerinde kullanılan "Merkel yıl sonuna kadar 1 milyon mülteci alınacağını belirtti" ifadeleri ikna edilen mültecilerin geri dönmesi ve binlercesinin daha Otogar'a gelmesine sebep oldu.

Oysa Merkel görüşme sırasında durum tespiti yaparak "bu şekilde devam mederse Almanya'ya giren mülteci sayısının 800 bini bulabileceğini" ifade etmişti.

Bu sırada otogarda bekleyen mültecilere bilet satılmaması yönünde bir karar alındı. Ardından Edirne'ye yürüyüş başladı. Bu yürüyüş belli noktalarda polisler tarafından durduruldu. 8 Eylül gecesi Yunanistan sınırına doğru yürüyüşe geçen mültecilerin geçişlerine izin verilmedi.

Dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu, mültecileri temsil eden isimlerle görüştü. Ardından gelen bir dizi görüşme devam ederken de Yunanistan'a geçemeyeceğini anlayan binlerce mülteci Türkiye içlerine doğru dağılmıştı.

Mültecileri harekete geçiren söz konusu haberin nasıl yapıldığı, hangi sitelerde yayınlandığı, hangi twitter hesaplarından paylaşıldığı bir türlü ortaya çıkmamıştı.

Yunanca yayın yapan Brüksel merkezli Euro2day adlı haber sitesi, 2016'nın Şubat ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk ve Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile yaptığı görüşmenin tutanak notları olduğunu iddia ettiği bir belgeyi yayımlamıştı.

Bu belgelerde Erdoğan'ın "Herhangi bir zamanda Yunanistan ve Bulgaristan'a kapıları açıp, mültecileri otobüslere bindirip göndeririz" dediği iddia edilmişti.

Bu belgelerle ilgili 11 Şubat 2016'da TÜGİK Genel Kurulu'nda açıklama yapan Erdoğan "Tutanaklar bizim için utanç değil, ibra belgesidir. Orada ülkemizin ve mültecilerin haklarını savunduk. Ortada gizli saklı bir durum yok.Kusura bakmayın kapıları açarız hadi hayırlı yolcular deriz', biz bunu söyledik" demişti.


0 Yorum

Yorum Yap