Cumhuriyet gazetesi kimin?

Gedi.com.tr olarak medya alanında yayın yapan gazeteler ve internet siteleri ile ilgili kamuoyunu bilgilendirecek içerikler hazırlamaya başladık. Pek çok gazetenin sahibini, yayın çizgisini, yazarlarını, ortalama tirajlarını ve Türk basınındaki serüvenini sizler için araştırdık. İşte Cumhuriyet gazetesinin sizler için derlediğimiz hikayesi:

Cumhuriyet gazetesi kimin?

Kemalist çizgide yayın yapan ve Cumhuriyet Halk Partisi de dahil olmak üzere muhtelif sol partilerin görüşlerine yakın bir politik pozisyonda bulunan Cumhuriyet gazetesi, Yenigün Haber Ajansı Basın ve Yayıncılık Anonim Şirketi'ne aittir. Yunus Nadi tarafından kurulan gazetenin ticari sahibi esasen Cumhuriyet Vakfı'nın iktisadi teşekkülü konumundadır. Cumhuriyet Okurları (Cumok) adında ve okuyucuları tarafından kurulmuş bir sivil toplum kuruluşu da bulunan gazetenin iktisadi akışının nasıl sağlandığı ise bilinmemektedir. Ancak Cumhuriyet Vakfı üyelerinin genel olarak işadamlarından oluşması finansmanın vakıf üyelerinin bağışları ile sağlandığına işaret etmektedir. Ancak vakfın üyeleri ile ilgili detaylı bilgi sosyal mecralarda ve internet kaynaklarında bulunmamamaktadır. Bir dönem Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile ilişkilendirilen gazetenin eski genel yayın yönetmeni Can Dündar, Türkiye'ye karşı casusluk ile suçlanmış ve daha sonra hakkındaki davalar devam ederken yurtdışına gitmiştir.

Tirajı 35.000 ila 40.000 arasında seyreden gazetenin satışı genel itibariyle bayiler üzerindendir. Gazetede tecrübeli Kemalist yazarlardan Emre Kongar, 1993 yılında bombalı bir saldırıda katledilen Uğur Mumcu'nun oğlu Özgür Mumcu, televizyon tartışma programlarına sıklıkla katılan Orhan Bursalı, Hikmet Çetinkaya ve Aydın Engin gibi tecrübeli gazeteciler yazmaktadır.


0 Yorum

Yorum Yap