Cenevre'den sonra şimdi de Kanada

Cenevre'de uzun süre çözüm bulmak için uğraşılan Suriye sorunu şimdi de Kanada'da ele alınıyor...

EYLEM | HABER MEKREZİ

Kanada'da basına kapalı gerçekleştirilen toplantı süreci 3 gün sürdü.

Toplantıya Suriyeli muhalifler, BM ve Suriye sivil toplumundan temsilciler ile 15 ülkeden katılımcılar yer aldı.

Kanada Dışişleri Bakanı Stephane Dion'un yazılı açıklama yaparak duyurduğu toplantı 11-13 Kasım tarihlerinde Quebec eyaleti Mont-Tremblant kentinde gerçekleştirildi.

NELER KONUŞULDU?

Dion, toplantıdaki tartışmaların, Rusya ve İran tarafından desteklenen Esed rejimi dahil olmak üzere düşmanlıkların tamamen durdurulması için barış görüşmelerinin yeniden başlatılması üzerine yoğunlaştığını belirtti.

"Kanada ve müttefikleri Suriye için barış arayışını sürdürüyor. Savaşı durdurmak ve barış görüşmelerini sürdürmek için tüm tarafları harekete geçirip baskı altına almalıyız. Suriye halkına yönelik saldırıların, tam ve engellenmeyen insani yardımların, uluslararası hukuka tam saygı duyulmasının ve düşmanlıkların eksiksiz, uygulanabilir ve doğrulanabilir bir şekilde durdurulmasının çağrısını yapıyoruz. Diplomasi yokluğunda ilerleme kaydedilemiyor ve durumun karmaşıklığı göz önüne alındığında uluslararası iş birliği şart."

TÜRKİYE'Yİ BÜYÜKELÇİ ÜNAL TEMSİL ETTİ

Toplantıda Türkiye'yi Ottawa Büyükelçisi Selçuk Ünal temsil etti. Ünal'ın toplantıd abri sunum yaptığı kaydedildi. Bu sunumda PKK ve Suriye'deki uzantısı olan PYD hakkında da katılımcıları bilgilendirdiği öğrenildi.

CENEVRE MACERASI

ABD ve Rusya'nın başını çektiği Cenevre toplantılarına, soğuk savaşın tarafı iki ülkenin Esed temsilcilerinin katılımı konusundaki ittifakı sebebiyle Suriyeli muhalifler katılamamıştı. Bir çözüme ulaşılamayan toplantılar bir süre devam etmiş, karşılıklı açıklamalar yapılmış, tek bir sonuç dahi alınamamıştı.


0 Yorum

Yorum Yap