BM, yardım paketlerini Esed’in eline verdi!

İngiliz gazetesi Guardian’a sızdırılan belgeler, BM’nin Suriye’ye gönderilecek insani yardım paketleri için Esed’in dostları ve siyasi yandaşlarıyla anlaştığını gösteriyor. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ve Dünya Sağlık Örgütü’nün Şam’ı kapsayan maaş bordroları ise kirli ortaklığın kanıtı.

Kaynak: Zaman Al Wasl
Çeviri: Süeda Kaya

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ve Dünya Sağlık Örgütü'nün Şam personeli listesi ve personellerin maaş bordroları kirli ortaklığı tamamiyle gözler önüne seriyor. Guardian'a sızdırılan belgeler, BM'nin Suriye'ye gönderilecek insani yardım paketleri için hazırladığı görevlendirme listesi Esed'in yakın arkadaşları, siyasi yandaşları ve rejim için çalışan yüksek mevkideki bakanların yakın akrabalarıyla dolu.

Eski BM yöneticilerinden biri Guardian'a verdiği röportajda, her bir BM ajansının rejim için çalışan bir yetkiliyle en az bir bağlantısı olduğundan bahsediyor.

Belgelerin ortaya çıkması üzerine BM, Guardian'dan çalışanlarının güvenliği için personel listesinin yayınlanmamasını rica etti.

BM, “Çalışanlarımızı işe alırken aile bağlarını yahut siyasi ilişkilerini göz önünde bulundurmuyoruz” şeklinde bir açıklama yaparak, Esed yakınlarıyla çalışmanın işlerin yürütülmesi adına sıkıntı doğurmayacağını iddia ediyor.

Diğer yandan Suriye için çalışan bağımsız savunma grupları, mültecilere yardım için yola çıkan BM'nin Esed'in akrabalarıyla çalışıyor olmasını mantık dışı ve gayri ahlaki bulduklarını söylüyorlar.

13,5 milyon Suriyeliye zor şartlar altında yardım ulaştırdığını iddia eden BM, yardım paketlerine Esed rejimi tarafından kısıtlama getirildiğini inkar etmiyor.

Guardian'a sızdırılan belgeler, Suriye için hazırlanan acil sağlık paketlerinin 3'te 2'sinin Eses kontrolündeki bölgelere verildiğini gösteriyor.

Dünya Sağlık Örgütü'nün Ocak ayından beri bölgeye göndermekte olduğu ilaç ve sağlık paketlerinin yüde 64'ü rejim kontrolündeki bölgelere sevk edilirken, kuşatma altındaki Halep'e ise yardım paketlerinin yalnız yüzde 13'ü ulaşmış durumda.


0 Yorum

Yorum Yap