Bir İran vardır, İran'dan içeri

Cumhurbaşkanı seçimlerine az bir zaman kala, komşudan gelen haberlere karşı hatırlatalım istedik...

EYLEM | HABERİMSİ
PINAR HİLAL BALTA

Ocak ayında "devrimin en güçlü ikinci adamı" Rafsanjani'nin ölüm haberi ajanslara düştüğünde bir çok insanın aklında o cümle yankılanmıştı: “Rafsanjani yaşadığı sürece devrim de yaşıyor demektir.”

Rivayetlere göre Eski Cumhurbaşkanı Ali Ekber Haşimi Rafsanjani için bu sözü söyleyen kişi, 79 devrimi lideri Ayetullah Humeyni'dir. Bu sebeple yılın başında konu ile ilgili yazılan metinlerin, söylenen sözlerin, edilen sohbetlerin kilit sorusu şuydu: "Rafsanjani öldü. Peki devrim yaşayacak mı?"

Rafsanjani'nin "muhafazakar-reformist-ılımlı" şeklinde tanımlanması sonucu, konu Türkiye basınında bir hayli ilgi çekici hale gelmişti. Sorudaki "devrim" kelimesi kaldırıldığında da altından şu çıkıyordu: "Rafsancani'nin ölümü İran dış politikasını değiştirir mi?"

***

İran, 19 Mayıs'ta yeni Cumhurbaşkanını seçecek. Geçtiğimiz hafta adaylar başvurularını gerçekleştirdi. Bu süre zarfında en dikkat çeken isimlerden biri ise Eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmadinejad. Bu adaylığın dikkat çekmesinin sebebi, dini lider Ayetullah Hamaney'e rağmen yapılıyor olması.

Ahmedinejad, kampanya sürecindeki ilk röportajını da verdi. Al Jazeera'ye konuştu ve kısmen şaşırtıcı bir açıklama yaptı. Ahmedinejad'a göre İran, Suriye'deki politikasını değiştirmeli.

Tamamı okunmadan haber başlıklarına ve spotlara çekilen ince ayarlarla heyecana sebebiyet veren bu ifade, bir süre düşündürdü.

Bilindiği üzere İran, bir çok yönden farklı olsalar da tıpkı Türkiye ve İsrail gibi seçim süreçlerinde "dış politikanın" pirim yaptığı bir ülkedir. Fakat bu pirimin her daim belli bir çizgisi vardır. Bir kabul üzerinden, bir fikre yöneliktir ve mutlaka belli bir çerçevede gelişir.

Ahmedinejad'ın açıklamasını okuyan herkes, ilk etapta Eski Cumhurbaşkanı'nın, Suriye sahasında mezhep savaşı güden İran devletini eleştirdiği fikrine kapıldı.

Fakat "ılımlı" düşüncelerinizi sakince yere bırakın! Çünkü tabi ki öyle değil...

Sözlerinin tamamını şuraya not düşelim:

“Herkesin politikasını değiştirmesi lazım. Suudi Arabistan, Türkiye, Katar, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve hatta İran, Umman ve Suriye'nin de mevcut dış politikasını değiştirmesi lazım. Beraber oturup, neden birbirimizle savaştığımızı konuşmamız lazım. Neden? Bu savaş dışarıdan bize dayatılan bir savaş. Hepimizi zayıflattı ve kendi kaynaklarımızı tüketti. Bu çok kötü. Ciddi bir diyalog için çağrı olması lazım. Barışı ve uyumu sağlamak için aramızdaki ortak noktalardan yola çıkmamız gerek.”

***

Rafsanjani ile ilgili sorumuza dönecek olursak cevap için "reformist" kelimesinin Farsça ne anlama geldiğini öğrenmenizi öneririz.

Zira biz cevabımızı başlıkta vermiştik...


0 Yorum

Yorum Yap