Ahtapot yemek günah mı?

Müslümanlar için deniz ürünleri konusundaki tereddütler ahtapot yemek için de geçerlidir. Peki Ahtapot yemek günah mı caiz mi olduğuyla ilgili soruya alimler ne diyor? Helal ürünlerden sayılır mı? İşte ahtapot yemenin hükmü.

Ahtapot gibi deniz ürünlerini yemek ile ilgili endişeler tüm zamanlarda varlığını korumakta. Peki Müslüman gerçekten ahtapot yiyebilir mi? Çelişkili ifadeler neyden kaynaklanmakta? İşte ayrıntılar;

AHTAPOT YEMEK GÜNAH MI?

Gedi.com.tr araştırmaları neticesinde biz ahtapot yemenin günah olmadığı sonucuna vardık. Buyrun inceleyelelim ve görüşlere bakalım.
İslam alimi Nureddin Yıldız konuyla ilgili olarak ahtapot özelinden ziyade deniz ürünleri anlamında soru işaretlerini kaldırmanıza yardımcı olacak şu açıklamaları yapmakta;

KAİNAT ALLAH'IN NİMETLERİYLE DOLU

Kainat Allah'ın nimetleriyle doludur. Ve bu nimetler Allah'a iman eden mü'min kulların hizmetine sunulmuştur. Hiçbir güç mü'min kullarına Allah'ın yarattığı bu güzellikleri haram edemez, yasaklayamaz. Allah neyi helal ettiyse o helallik önce ona iman eden kullarının hakkıdır. Toprağın üstündeki yiyecekler, denizin altındaki yiyecekler hepsi Allah'ın Müslüman kullarına lütfettiği ve birçoğu yemesi caiz olan nimetlerdir. Çok az, istisnai yiyecekler Allah'ın mü'minleri imtihanı gereği günah, haram kılınmıştır. Yasaklanmıştır. Yüzlerce nimet varsa bunların 1 tanesi bile yasak denmeyecek kadar cüz'i bir yasaktan söz edebiliriz. Belki yüzde 0.5 gibi bir rakamdır. Bir insanın gözünün görebildiği kadar büyük bir tarım arazisinde yetişen mahsuller arasında haramları aramak için günler geçebilir. Aynı şey deniz ürünleri için de geçerlidir. Allah'ın yarattığı canlılar arasında da haram olanlar, leş yiyenler gibi, hayvan parçalayıp yiyenler gibi onlar günahtır. Helal olan kuzular, keçiler inekler yeryüzünün vadilerini doldurmuş durumdadır.

EFENDİMİZ DENİZDEN ÇIKANLARIN HELAL OLDUĞUNU SÖYLÜYOR

Ahtapot, Kalamar gibi deniz ürünlerine gelince Rasulullah (S.a.v.) efendimiz denizden çıkanların helal olduğunu söylüyor.

BESMELE ŞARTI DA YOKTUR

Ve deniz ürünlerinin çok önemli bir farkı daha vardır. Karada yetişen canlılardan helal olanlar ancak besmeleyle kesildiklerinde ya da avlandıklarında helal olurlar. Deniz ürünleri için besmele şartı da yoktur. Bütün deniz ürünleri Allah'ın helal ettiği canlılardır.

DİKKAT ETMEK İSTEYENLER İÇİN TEK BİR AYRINTI VARDIR!

Sadece Hanefi ulemasının dikkat çektiği bir ayrıntı vardır. Denizde yaşadığı halde balık türünden olmayan, yani genel görüntü olarak balığa benzemeyen deniz canlılarını yemenin mekruh olacağını söylemişlerdir. Bu Hanefi mezhebi ulemasının içtihadıdır.
Genel olarak denizden çıkan hayvanlar velev ki besmeleyle avlanmış olmasınlar; Helaldirler, Allah'ın nimetidirler rızıktırlar. Yemek de günah değildir.

Hele ki şu yaşadığımız dönemde en helal olmaya yakın nimet de deniz ürünleridir. Yalnız burada bir ayrıntıya dikkat etmemiz lazım. Avrupa'da veya modern lokantalarda et yerken sorunla karşılaşıyoruz diye balık tercih ederiz. Çünkü balıkta besmele sorunu yoktur. Yenir mi yenmez mi diye sorun yoktur.

PİŞİRİLME YÖNTEM VE ORTAMI ÖNEMLİ

Ancak bunların hangi yağda kızartıldığına dair sorunlar var. Domuz pirzolası yapılmış bir tavada balık kızartılıyorsa o yağda ahtapot da kızartılsa yenmez artık.

DOKTOR YASAĞI DA AYRI BİR BOYUT

İkinci bir açıdan da şöyle bir yasak olur (günah da denilebilir) doktorunuz pişirme yöntemlerinden birini yasaklamış ise burada ikinci bir yasak devreye girer.

DENİZDEN ÇIKTIĞINDA ÖLÜYORSA

Nihat Hatipoğlu' da şafi mezhebinde denizden çıkan her ürünün yenebildiğini, Hanefi mezhebinde de kabuklu olanların yenmediğini belirtiyor. Ancak ekliyor “Bir deniz canlısı denizden çıktığında ölüyorsa” yenebilir diye düşünüp yiyebilirsiniz. 

ÖZETLEYECEK OLURSAK;

Ahtapot yemek caiz midir sorusuna açık ve net biçimde “Haramdır, günahtır” diyen kimse yoktur. Yalnızca Hanefi mezhebi imamlarının (balığa benzemeyen ürünlerden sayıp) mekruh sayılabileceği yönünde bir noktaya dikkat çekmesi dışında bir mani görünmemektedir.
Yani ahtapot helal mi?

Nureddin Yıldız Hoca efendinin söyledikleri ve diğer araştırmalarımızın neticesinde bizim anladığımız Ahtapot yemenin günah olmadığıdır.
En doğrusunu Allah bilir.


0 Yorum

Yorum Yap