Abdest alırken bir aza kurumadan diğerini yıkamak şart mı?

Abdest alırken yıkadığımız yerleri kurulayarak diğer azamızı yıkamak günah mıdır? Namaz abdesti alırken bir aza kurumadan diğerini yıkamak şart mı? İşte konuyla ilgili sıkıntı yaşayanları ilgilendiren araştırmamız

Abdest alırken, özellikle de zaman, hava soğukluğu ve yer sıkıntısı çekenlerin yaşadığı bir sorundur abdest alırken kurutma ya da kurumadan diğerini yıkama konusundaki endişe…

Soğuk havalarda abdest alırken üşümemek maksadıyla, ya da sağı solu ıslatmamak, sırada bekleyenleri bir de kurulanma süresince bekletmemek gibi gerekçelerle bazen el yüz kol ve baş kısmını yıkadıktan sonra bu azaları kurulayıp sonrasında çoraplarımızı çıkararak ayaklarımızı yıkadığımız olur.

Tam da o sırada arkanızda bekleyen biri “Ama o abdest olmadı ki” diye başlayan bir cümle kurdu ve artık ne zaman bunu yapacak olsanız “acaba öyle miydi?” endişesini taşıyorsunuz.

Peki abdest alırken yıkadığımız azayı kurutup diğerine geçebilir miyiz? Ya da sorunun diğer haliyle Abdest alırken bir aza kurumadan diğerine geçmemiz şart mıdır? Aksi günah mıdır?

Hemen cevabımıza geçelim. Bu bir günah değildir. Ancak konunun sıkıntılı bir tarafı olduğu konusunu masaya yatırmalıyız. O da şudur;

KURUTARAK DİĞERİNE GEÇMEK DEĞİL AMA KURUYACAK KADAR BEKLEMEK...

Özellikle dışarıda ve soğukta abdest alırken bir ya da birkaç azayı yıkadıktan sonra kurulayıp ayaklara geçmek gibi bir davranış günah değildir. Ve abdestiniz geçerlidir. Ancak abdest dikkat çekecek kadar ara verilerek yapılacak bir maddi-manevi temizlik değildir. Yani bir ayağınızı yıkadınız. Peçete ile kurulayıp çorabınızı ve ayakkabınızı giyip diğer ayağınızı yıkadınız. Bunda bir sakınca yok. Ancak diğerine geçmek için aradan ayağın kendiliğinden kuruyacağı kadar bir zaman geçirdiniz. Bu abdestin doğasına aykırıdır.

GEREKSİZ ARALAR VERMEK ABDESTİN DOĞASINA AYKIRI

Şöyle düşünün. Evden çıkarken ağzınıza 3 kere su aldınız. Camiye gittiğinizde de abdestimi tamamlayayım deyip geri kalanını aldınız. Bu yanlış bir davranıştır. Tıpkı bunun gibi iki azanın arasında 1 dakika 2 dakika gibi aralar vermek de abdestin doğasına aykırıdır.
İslam kolaylık dinidir ve Rabbimiz rızası için yaptıklarımızı ve kalbimizden geçenleri en iyi bilendir.

HASTALIK RİSKİNDE ABDEST AZALARINI KURUTMAK

Konunun bir de hastalık kısmı vardır. Ki burada zaten devreye özür meselesi girer.

Burada biraz da Nureddin Yıldız'a kulak verelim;

Abdest alırken mantar gibi bir hastalık nedeniyle, bir azayı kurutup öbürüne geçmekte hiçbir sakınca yoktur. Bunun dışında ise abdest alırken sakıncalı olan şey bazı fakihlerin görüşüne göre bir uzvumuz kuruyacak kadar bekleyerek diğerine geçmektir.

ÖZETLE;

Abdest alırken yıkadığımız yeri kurulayıp diğerine geçebiliriz. Eylemlerimiz seri ve ardışık şekilde geliyorsa abdestimiz geçerlidir. Ancak azalar kurumadan abdest almak sünnettir. Ve Efendimizin (s.a.v) amelleri bize rehber olmalıdır.


0 Yorum

Yorum Yap